🐶 » Френски Булдог

Френски Булдог

Всеки един от нас има нужда от някого до себе си. Не винаги можем да прекарваме време с приятелите и роднините си. Това е така, тъй като светът е изключително динамичен и всеки бърза за някъде. Причината е достатъчна, за да се замислим дали да останем самотни, или да си вземем куче. Не се колебайте, а се погрижете да разучите породите и да изберете най-подходящата за вас. Вашата порода е тази, която смятате, че ще пасне най-добре на характера ви. Тук сме ви представили възможно най-подробна информация за породата – френски булдог. Вие сами преценявате дали това е кучето за вашия дом.

Всичко, което трябва да знаете за породата френски булдог

Френският булдог се характеризира със сравнитено малки размери. Той е доста малка порода, характерна само за домашни условия. Не става за куче – пазач, нито е предназначено за отглеждне в двор. Типично домашна порода.

Муцунката на представителите й е сплескана, като това придава уникален и неповторим вид. Освен всички изброени отличителни черти, това куче има затруднения с плуването. Този белег се приема за отличителен, тъй като 95% от кучетата могат да плуват. Изключително сладки и мили създания, перфектни за едно голямо и дружелюбно семейство!

Произход

Страната, от която произлиза това невероятно и изискано куче в днешно време, е Франция. Породата идва от древногръцкото племе Молосоиди. Докато достигне до Франция, кучето преминава през много различни страни. Преминавайки през тях, то се осъвършенства и сегашните му белези окончателно се утвърждават. За начало на съществуването на прекрасното същество се приема времето преди около 200 години.

Характеристики и физически белези

Теглото на животното варира от 7 до 13 килограма, а височината му от 27 до 33 сантиметра. Женските са с около 2-3 килограма по-леки от мъжките. Телата им са изключително мускулести и поради ниския ръст са много набити. Шията и главата им са малки, но много добре развити. Муцунката им е сплескана и сякаш постоянно са намръщени.

Очите им са разположени на значително разтояние едно от друго. Те са големи и кръгли, с много тъмен цвят, наподобяващ цвета на маслинките. Чаровният им поглед завладява всяко сърце. Ушичките им не са много къси, но не са и дълги. Средни по размер, те наподобяват ушите на прилепите – на върха са по-изострени, като постепенно се разширяват към основата. Опашката на френския булдог е сравнително къса, като тя може да бъде права или навита. Дебелината й не е голяма, освен в основата си.

Нрав

Тази порода, както е и при повечето кучета, изисква много грижи, внимание и контакт. Много общителни и привързани към стопаните си, кучета! Не изискват прекалено много активност от ваша страна и не се нуждят от толкова много игри, както е например при породата бигъл. Въпреки това, основните разходки, необходими за всяко куче, са задължителни!

Няма как да го лишите от това. Породата не може да издържа много време на открито, особено през топлите дни. Това е така, защото способността й да регулира собствената си температура е понижена. Много голям плюс е, че кучето лае много рядко. Когато се случи да залае, това озачава, че иска да му обърнете повече внимание или да ви покаже, че не е особено щастливо от това, което правите. Породата е изключително привързана към стопаните си и проявява огромно търпение. Женските френски булдози пазят децата в семейството, като че ли пазят своите малки кученца. Много грижовна порода, подходяща най-вече за млади семейства, които те първа ще имат деца.

основни грижи за френския булдог

Взаимоотношения с другите домашни любимци

Обикновено породата не е агресивна към другите животни. Това е така поради милия им нрав, но винаги има изключения. Трябва да бъдете внимателни дори да сте сигурни, че кучето ви е мило с вас и познатите за него хора и животни, с които е свикнало да общува. При мъжките булдози е малко по-различно, тъй като те проявяват агресия към други кучета в определени моменти. Поведението на тази порода е доста относително и променливо. Влияе се от много фактори, затова винаги трябва да бъдете нащрек!

Основни грижи

Грижите за френския булдог трябва да бъдат много прецизни. Тази порода не се нуждае от много обширно място, за да живее добре, но пък има нужда от по-специални грижи. Пример за такава е излагането на слънце. Не бива да се прекалява и трябва да се внимава много с високите температури.

Поради своето специфично дишане, породата няма толкова голяма възможност да регулира температурата си. Не обича да прекарва много време в игри. Пада си повече по почивката и релакса. Характеризират се като доста мързеливи кучета. Те са чудесна компания за своите стопани и се привързват много бързо и лесно. Апартаментът е перфектното място за отглеждане на един френски булдог, защото не се нуждае от много движеие и това място му е достатъчно.

Козина и грижата за нея

Козината на невероятното създание е много къса и гладка. Шарките, които са характерни за породата, са най-различни – черно, бяло, кафяво, бяло с черни петна, пъстроцветно и т.н. В поддръжката на козината няма нищо кой знае колко особено. Просто трябва да го къпете редовно.

През лятото и топлите дни – всяка седмица (а може и в седмицата по няколко пъти), а през зимата и студените дни – по веднъж на 3-4 седмици. Много важна особеност е подсушаването. Задължително трябва да подсушите много добре кучето си след баня. Всички негови гънки трябва да бъдат сухи, тъй като ако не го направите добре, може да възникне някаква инфекция, която само ще усложни грижите за мъника.

хренене на френски булдог

Хранене

В началото на живота си, малките новородени кученца трябва да се хранят по 6 пъти на ден с мляко. С течение на времето бройката на храненията намалява, а млякото преминава в каша. Когато вече са на половин година, порциите за деня са 4, като 3 от тях са основно хранене – сутрин, обед и вечер, а останалата, една, е междинно хранене, с което кучето да се поглези.

На порасналия френски булдог могат да се дават следните храни:
– варено месо;
– зеленчукови салати;
– най-различни супи;
– риба, но задължително трябва да е без кости;
– всякакви плодове, като те служат за глезотийка на кучето ви;

Трябва да бъдете много внимателни с какво храните кучето си, защото можете да предизвикате стомашно разтройство, ако не сте преценили добре какво може да яде. Задължително трябва да избягвате сладкиши (освен ако не са специално предназначени за кучета), захарни изделия, боб, печени меса, картофи, подправки и други неща, които ще подразнят стомахчето му.
Най-подходящата храна за едно куче са гранулите.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

В зоомагазините има разфасовки, които са специални за породата френски булдог и те се взимат спрямо килограмите на кучето. Всичко е прецизно измерено спрямо определените килограми и възрастта на животното. Има различни вкусове, така че да не им омръзне от едно и също. Балансираното хранене е изключително важно за тази порода. Ако кучето ви често преяжда, ще последват фатални промени със здравословното му състояние. Това е така, защото породата не е особено активна и поради тази причина се нуждае от по-умерени количества храна.

Хигиена

Хигиената на вашето куче не е по-малко важна от вашата. Не подценявайте тази част от грижата за домашния любимец. Редовното къпане е задължително за здравата и гладка козина. Прекаляването с това, обаче, не е здравословно, затова трябва да го правите умерено. Ако къпете прекалено често, което и да е животно, козината му ще започне да окапва много бързо и може постепенно да оплешивее. Не рискувайте това да се случи, защото тази част от тялото на всяко животинче е една от най-важните! Използвайте подходящ шампоан за кучета, съставен от специални продукти, които да не дразнят козината на животното и да не предизвикват сърбежи.

Добре ще бъде, ако измивате лапичките на мъника винаги след разходка. Това е така, защото навън е пълно с най-различни микроорганизми, които не е желателно да се внасят в дома. Много зарази могат да застрашат вашето здраве и здравето на домашния ви любимец. Няма да изгубите много време, ако отделите 5 минутки за тази елементарна, но изключително полезна, хигиена.

Не бива да пропускате и почистването на ушите. Това се осъществява чрез специални клечки за уши, които се купуват от зоомагазин. Трябва да бъдете много внимателни, тъй като тази част е много деликатна за едно куче. Ушната хигиена е важна, поради факта че натрупването на секрет може да доведе до най-различни инфекции.

Дентална хигиена

Денталната хигиена също е много важна за кучето. Ако то страда от кариес, веднага ще се умърлуши и ще лежи по цял ден, без да ви обърне никакво внимание. Погрижете се това да не се случва, като се сдобиете със специална четка и паста за зъби, с които да поддържате устната му хигиена. В зоомагазините се предлагат най-различни пособия, с които да осигурите най-доброто за вашето куче. С тази грижа ще предотвратите появата на кариеси и натрупването на плака. Трябва да хванете внимателно муцунката и да я отворите, така че да си осигурите достъп до всички зъби.

Ако кучето ви се дърпа и тази процедура му е неприятна, не го мъчете прекалено много. Ако не му миете зъбите всеки ден, не е проблем. Необходимо е поне по 2-3 пъти на седмица. Освен с четка и паста за зъби, има и други по-лесни начини, с които да поддържате устната му хигиена, която включва не само чистите зъби, но и свежия дъх. Здравото тяло на едно куче му дава сили и го подсигурява с пълноценен живот.

Ваксини и обезпаразитяване

Всяко едно куче трябва да се води на профилактични прегледи, а не само когато се наложи. Ваксините са задължителни и трябва да се следят много стриктно и да се спазват датите, които са предназначени за тях. Обезпаразитяването бива външно и вътрешно. То също трябва да се следи много строго и да се осигурява тази специална грижа за домашния ви любимец.

Вътрешното обезпаразитяване се прави на период от 1-2 месеца и представлява едно хапче, което животното трябва да приеме. Външното обезпаразитяване се прави главно през топлите сезони, когато има повече насекоми и паразити в тревите на полянките, където разхождате кучето си. Не пренебрегвайте тази грижа, защото е изключително важна както за здравето на кучето ви, така и за вашето.

Често срещани заболявания

Породата има предразположеност към много здравословни проблеми, някои от които са по-сериозни, а други – не толкова. Може да възникне проблем с мекото небце, което е много неприятно за животното и то ще е неспокойно през голяма част от времето.

Срещат се много изменения и проблеми с очите, гръбначния стълб и щитовидната жлеза. Породата страда от проблеми, свързани с осеменяването (при мъжките) и раждането (при женските). Много голям проблем на породата е невъзможността за регулиране на температурата, като по тази причина се получават прегряване или измръзване.

френски булдог

Дресиране

Френският булдог е наистина много инатливо куче. Много често капризничи и винаги обича да му се огажда. Когато някой му откаже нещо, може да се ядоса. Не хапе без причина, но по някакъв начин ще ви покаже ината си. Въпреки инатливото поведение, кучето има потенциал да учи различни номера и трикове. Понякога твърдоглавието му пречи, но ако му се угоди, ще продължи да изпълнява това, което му се нарежда.

Средна цена на породата

Стойността на породата варира от 1000 до 2500 лева. Диапазонът е толкова голям, тъй като много фактори оказват влияние върху цената. Много значение, например,  има това дали кучето е по-възрастно, или е по-младо. Колкото по-малко на възраст е, толкова по-скъпо е то. Новородените са с най-високи цени. Също така, от голямо значение е това дали е женско, или е мъжко, дали е в репродуктивен период, или не, дали е обучено добре и т.н.

Развъдник за френски булдог

Оставяме ви линк към фейсбук страницата на един от на популярните развъдници на френски булдоци в България

Fun French Kingdom

Не се чудете изобщо! Кучето е невероятен приятел на човека и никога няма да ви остави сами. Ще се грижи за вас и за децата ви с цялото си сърце. То ще ви даде истинска любов и близост. Децата ви също ще бъдат щастливи да имат такова куче и ще са ви много благодарни! Поради тази причина, няма място за никакви колебания! Вземете своя френски булдог!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *