🐶 » Ротвайлер

Ротвайлер

Ротвайлер (rottweiler) е една от най-популярните в днешни дни порода кучета, позната със своето резервирано, често доста агресивно поведение. Въпреки своята понякога злобна и непредсказуема природа, това куче е истински приятел на своя стопанин – верен така да се каже до гроб, тотален защитник на цялото семейство и неговото имущество, и не на последно място невероятно красив и интелигентен. Днешният материал, посветен на ротвайлера, има за цел да ви разясни основните му особености и специфики както от гледна точка на животински вид и определена порода, така и да ви даде ясни насоки за обгрижването и най-вече дресировката на това куче. И тъй като обикновено хората, които се нарамват да се грижат за ротвайлер, са взискателни и знаят какво искат от домашния си любимец и помощник (в случая), трябва да отбележи, че точно толкова стриктен и праволинеен е и той.

Ротвайлер – произход и история

Специалистите не са на едно мнение относно произхода на ротвайлера. Напротив – в теорията съществуват няколко вида теории, които проследяват зараждането на породата, както и нейните първоначални приложения. Голяма част от експертите се обединяват около твърдението, че произходът на ротвайлера се свързва с военните времена на Римската империя, като както се досещате, те са били ползвани именно за военни цели, в полза на войниците по време на битки и така нататък. Не само като войник, но и като истински пастир и охранител, ротвайлерът още от самото си начало се обособява като куче за всичко. Именно в онези римски времена породата се ползва и за охрана на говеждите става.

Други теоретици предвижват доста напред във времето своята теория за появата на това куче. Те го определят като изцяло немска порода и посочват местността Ротвайл за неговата порода. Имайте на предвид обаче че немската версия на ротвайлера се различава от стандартната. При ротвайлерите от Германия те са с доста по-къс и набит вид като телосложение. Стандартните ротвайлери се възприемат и като американски ротвайлери. Съществува дори тибетска теория за произхода на породата. Тя се обединява около мнението, че днешният ротвайлер такъв, какъвто го познаваме в нашето съвремие, има за прадеди тибетските мастифи, които след кръстосване с дог в древни времена доста до модерната си модификация.

При всички случаи засиленият интерес към породата настъпва по време на двете световни войни. Именно през тези трудни времена за цялото човечество кучето се обособява като изключителен стражар, помощник в битки и за какви ли не други и домакински, и военни цели.

ротвайлер-цена

Визия и външни белези на ротвайлера

Още като погледнете ротвайлера, първите асоциации, които ви изникват в съзнанието, са сила, гъвкавост и ловкост. Точно такова е и тялото на тази порода. Нейните представители се характеризират с много гъста и дебела, доста къса, козина. Обикновено, става въпрос за шарка, съчетаваща в себе си тъмно кафяво и черно с няколко петна в по-светли кафеникави нюанси. Самият тип козина е идеален за предпазване от ниски температури. Ето защо ротвайлерите са били наричани преди и зимни кучета, а и често са били ползвани за впряг. Очите на тази порода кучета са тъмнокафяви на цвят, а веждите –  кръгли и кафяви. Същото е и с носната гъба, която най-често е черна и по-рядко кафява.

Poтвaйлepитe ca доста eдpи и мacивни, като максималната височина, която достигат е около 70 см. Средното тегло на порасналия възрастен ротвайлер е приблизително 40 килограма, като по-едро вървящите ротвайлери могат да достигнат и 50 килограма. Ротвайлерите нямат големи уши, а опашката им е винаги права в спокойно състояние, като локацията е на средно ниво, тоест нито много високо, нито много ниско.

Интересно е да споменем, че челюстите на тази порода са по-силни и масивни дори от тези на силни и здрави кучета като немската овчарка и питбула. Шията е умерено дълга, като по нея няма никаква висяща козина, а коремът е стегнат и почти никога не се отпуска дори в случаите на по-едри представители. Крайниците на ротвайлерите пък са прави и също, много издръжливи, докато осанката е горда и много внушителна.

Отглеждане на ротвайлер

Ротвайлерът е изключително приспособимо животно. Той може да свикне както с големи пространства и дори да се разхожда около двора ви, без да е нужно да го викате, за да се прибере, така и в малки апартаменти.  Хубавото е, че ако е отгледано правилно и с нормална степен на контрол, това куче дори няма да ви създава неприятности у дома. Послушен и изключително спокоен, ротвайлерът ще пази вашата покъщнина, но и дома ви като цяло.

Породата не се характеризира с нещо по-специално от гледна точка на това какви трябва да са мерките за сигурност и конкретните грижи при вземане вкъщи. Препоръчително е да са минали поне 45 дена от раждането на малкото пале, за да го приберете у дома. Дори да го направите по-рано обаче, не се притеснявайте, рано или късно стреса от раздялата с майката ще отмине стига вие да положите необходимите първоначални грижи. В тази връзка, колкото по-рано приберете вашето малко ротвайлерче, толкова по-добре от гледна точка на свикване с други домашни любимци у дома.

Не така стоят нещата с децата, защото без значение от тяхната или неговата възраст, ротвайлерът ще се привърже изключително бързо към тях. От друга страна обаче това куче не обича да бъде затваряно за дълго време и на малко място. Той е социално и много умно куче, а ако ви запомни с нещо лошо, повярвайте ни, ще помни дълго и можете в най-скоро време да очаквате отмъщение.

ротвайлер-бебе

Ротвайлер – хигиена

Основното нещо, на което трябва да обръщате внимание, естествено, е козината. От особено значение е тя да се четка редовно иначе ще започне да капе и силно да линее. Освен това, ротвайлерите изискват и повишено внимание относно зъбите им. Макар и с много мощна челюст, и тези кучета могат да развият малоформации с устната кухина, а също и да се сдобият с кариеси, ако ги храните с неподходяща храна (по-долу ще разясним подробно каква е здравословната диета, подходяща за тях). Старателно и редовно измивайте ушите на ротвайлерите поради простата причина, че са сравнително големи и в тях лесно и бързо се събира мръсотия. Въпреки че не са толкова пристрастени към драскане на мебелите у дома, хубаво е редовно да подрязвате ноктите на тези кучета просто защото тази хигиенна грижа е важна за тяхната собствена безопасност, а и за вас, докато си играете.

Хранене на ротвайлер

За да достигне максималните си размери на възрастни, ротвайлерите трябва да преминат през строга и добре балансирана диета през първите 18 месеца. За тази диета обаче прехранването би било пагубно, така че е добре да се стремите не толкова към обилен, колкото към качествен хранителен режим.

Хубаво е редовно да следите за теглото на кучетата. Така например, когато са на 7 месеца, те трябва да са точно на половината килограми от тези на възрастните. Освен това, за разлика от останалите големи кучета, при ротвайлерите може да се стигне до така нареченото прекаляване с протеини. Естествено, че ротвайлерът има нужда от протеин, но той трябва да е внимателно и правилно съчетан с други важни съставки като витамини и минерали.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Прекалено калоричните храни съвсем не са подходящи за тази порода. Тя се слави с бързо качване на килограми, а наднорменото тегло съвсем не е рядък или изолиран случай. В случай че такова настъпи, ротвайлерите просто започват да губят от своята ловкост, гъвкавост и дори физическа издръжливост, необходима им за извършването на техните задачи или просто за игра. Освен стандартна кучешка храна, вашето куче от тази порода ще оцени и качественото свинско, телешко и агнешко месо. Когато искате да приготвите по-лека вечеря за кучето, наблегнете на пилешкото, но не и на пуешкото. Всички зеленчуци с високо съдържание на аминокиселини са от особено важно значение за тази порода.

И като споменахме вечеря, тук е мястото да отбележим, че кучетата от този вид е достатъчно да бъдат хранене два пъти дневно, по-обилно. Добре е и разходките да са толкова на брой. Ако ви е невъзможно да изпълните това условие, поне запомнете, че ротвайлерът има нужда не просто от дълга продължителна разходка и извеждане навън, но и от занимания, с които да изразходват достатъчно енергия.

Здравен статус на ротвайлера

Безспорно, е много важно да сте наясно с основните здравословни проблеми, към които е предразположена тази порода. Представителите й страдат най-вече от проблеми с костите. И за да не забравим и още ви е пресен материалът за хранителния режим, казваме веднага, че храните, богати на витамин А и Д, както и най-вече на калций са от особено значение за тях. При ротвайлерите се наблюдават и проблеми с тазобедрената става и изобщо с двигателните способности след навършване на определена възраст (обикновено, след 7-та година, но разбира се, не е задължително). Ето защо при най-малкия проблем, който установите в извършването на каквото и да е движение от страна на вашето куче, веднага го заведете на ветеринар. Най-дългата продължителност на живот, която може да достигне ротвайлерът е 12 години.

обяви-ротвайлер

Обучение и дресировка

Смята се, че успешното обучение на ротвайлера започва от най-ранна възраст. Веднага щом малкото кученце заякне и успее да преодолее стреса от раздялата с майката, можете да започнете малко по малко да го учите на елементарни команди. По този начин ще си гарантирате, че в зряла възраст уменията на кучето ще с развити и ще можете да преминете към по-сериозна дресировка, към която и е редно да се премине, когато става въпрос за тази порода.

Нейните представители са достатъчно интелигентни – включително и в емоционален план – поради което вашето търпение и методичност ще са от особено и ключово значение. Точно както искате вашият ротвайлер да ви разбира, вие също трябва да направите всичко възможно да го разберете. Старайте се от рано да се приспособите към начина му на реакция и задължително го поощрявайте при правилно изпълнена команда. Това важи с особено голямо значение в началото на дресировката. Естествено, поощряването с храна не трябва да включва никакви сладкарски изделия с високо съдържание на захар, защото те са пагубни за организма на кучето.

Някои видове плодове, а и просто погалване и потупване често са достатъчни за вашето куче. Пак ви казваме, то е много умно и проницателно и дори един мил жест от ваша страна за него ще означава, че вие го мотивирате или хвалите. И макар дотук всичко да ви се е сторило лесно като детска игра, не се заблуждавайте. Taзи пopoдa съвсем нe e зa вceĸи, зaщoтo ce нyждae oт cepиoзнo oбyчeниe. Често, начинаещите в отглеждане на домашни любимци изобщо просто не успяват да се справят и са принудени да се разделят с кучето си. А такава раздяла на зряла възраст би могла да създаде точно онзи образ на зло куче, което често виждаме по страниците на медиите, когато се разказва за животни, нападнали хора.

ротвайлер

Ротвайлер – средна цена

Дали защото са доста популярни, или защото последващите разходи за тях са високи, реално ротвайлерите не се продават на толкова голяма цена. Смята се, че у нас средно едно малко кутре от породата се продава срещу сумата от 200 лв. Всякакви обяви под 100 лева са по-скоро съмнителни и е по-добре да ги подминавате. Разбира се, кучета със знатен произход или родители, които са удостоени със специални награди и отличия, могат да се намерят и за над 1000 лева.  Напомняме ви, че разумната покупка на каквато и да е порода куче задължително трябва да е придружена с необходимите документи за произход, както и за важните направени медицински прегледи и поставени до момента ваксини.

За финал ще кажем само, че колкото и да ви харесва тази порода, преди да вземете куче неин представител се уверете в своята здрава психика и способност за търпение. Предстои ви много работа с кучето, а ако грижите за него не са достатъчни, то буквално ще се обърне и срещу вас, и срещу целия свят. Обратно – ако дресировката и обучението му са на ниво, както и редовната здравословна диета и забавления с него, ротвайлерът не само че ще ви донесе невероятно много щастие, но и сигурност за целия ви дом и близките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *