🐶 » Померан

Померан

Приетите по цял свят стандарти на Международната федерация по кинология определят кучето померан (pomeranian dog) като най-миниатюрната разновидност на немския шпиц. Ето защо померанът се среща и с името той шпиц (от toy на английски, в превод – играчка). Кучето е типичен декоративен вид, добре познати със сладката си муцунка, емоционален нрав и страхотна компания за разходки. Ето повече детайли и подробна информация за тази порода.

Характеристики на породата померан

Средно тегло1,5кг – 3,5кг
Среден Ръст15 см- 35 см
ВъзрастСредната възраст, която достига померана е между 12 и 14години
ХарактерМного вярно, интелигентно и енергично куче
ПроизходГермания и Полша
Средна Цена1000 лв, но могат да бъдат значително повече ако кучето е с добро потекло
Котило2 -5 кучета

История на породата

Померан

Името на породата говори само за себе си. То носи послание за произхода на померана, а именно от региона Померания, представляващ едновременно територия на Полша и Германия, а именно североизточната част от немската част и северната – от полската.

Померанът се създава изкуствено като кръстоска между няколко вида исландски шпицове. Между другото, интересен факт за померана е, че неговият миниатюрен размер се дължи не на какво да е, а на личните предпочитания на великата кралица Виктория. Самата тя е притежавала померан още от преди първите стандартизации на породата, поради което и нейното куче не било такова, каквото го познаваме днес, ами с цели 50% по-голям ръст у и тегло. Принцеса Виктория обаче много искала същото куче, но на половина по-малко. Така са се зародили и първите идеи за хибридизация на вида померан. Заедно с пухкавата си, обикновено рижава или бежова, козина, красивата леко заострена муцунка и почти винаги усмихнатото личице, померанът днес прилича на същинска плюшена играчка. Сред останалите типични външни белези на породата можем да посочим и приликата с малко лъвче, максимално тегло от 4 килограма и максимален ръст от 23 см.

Официалното признаване на померана като индивидуална порода куче е през 1900 година. Само 11 години по-късно се състои и първото по рода си изложение на померани. То се провежда в САЩ, където и досега померанът е сред най-обичаните домашни декоративни кучета. Все пак, не трябва да се подценява и присъствието на породата в Европа, както и в някои части от Азия. В планинските и студени райони, например, померанът не е просто сладко куче за забавления и домашни игри, ами се е ползвало и за теглене на шейна, както и защитник на големите еленски стада.

 

Отглеждане и обучение на померан

Отглеждането и обучението на померана неимоверно трябва да се взимат под внимание наред с темперамента на това куче. Смята се, че помераните са сред най-умните от декоративните кучета днес. Те, освен това, са и много лоялни и макар трудно да се привързват към хората, веднъж случило се вие ще усетите от тях не само физическа, но дори и емоционална подкрепа.

Типични с високата си степен на интуитивност и сензитивност тези кучета ще ви изненадват приятно, когато не сте в настроение, защото, да, те могат да го усетят. От друга страна, колкото и сладки да ви се струват, помераните не винаги ще са послушни. Те са като децата – проявяват характер в най-неочаквания момент и по най-неочаквания за вас начин, като водеща сила и мотивация при тях е неспирното любопитство към околния свят и независимия им дух. И като споменахме децата, трябва да ви разочароваме, защото померанът не е най-добрият избор за отглеждане с много малки деца.

На практика, с померана вие сякаш си водите още едно дете вкъщи и ако не успявате да сдържате навреме нервите си в обучението и възпитанието, рискувате сериозно да ядосате кучето си, а то, на свой ред, да покаже доста неприятен нрав. От друга страна, ако се справите изрядно с първите периоди на дресировка, бъдете сигурни, че вашият померан не просто ще ви слуша, но и ще ви възприема за сериозен идол в техния живот.

Характеристики и отглеждане на померан

За дресировката на померана са важни търпение и внимание, а освен това и специално отношение, в което да покажете, че вие сте шефът. Мотивация и възнаграждаване за добре свършена работа или изпълнена команда винаги са в помощ при отглеждането на померан. Това е куче, което не лае много често, но за сметка на това, ще забележите, че въпреки своите миниатюрни размери, проявява страхотна смелост, дори пред по-големите по тегло и ръст четириноги.

Енергичните померани винаги имат сили за още и още – игри с вас, разходки сред природата и изобщо всякакви занимания, за щастие, не само на открито, но и на закрито. Експертите са на мнение, че помераните са сравнително лесни за дресиране. Все пак, не оставяйте на произвола на съдбата своето карамелено приятелче. Ако му отпуснете края, ще усетите сериозни проблеми да го върнете в строя навреме. И последно, но не по важност, померанът има леко заблуждаващ вид. Вече ви споменахме, че кучето е доста интелигентно и своенравно, така че не се учудвайте, ако се разсеете, да осъзнаете, че то може да надхитри дори вас самите.

Грижи за бебе померан

По принцип, померанът е сравнително адаптивно куче и може да живее почти навсякъде. Много собственици обаче твърдят, че отглеждането в апартамент не е добра идея, тъй като помераните имат нуждата и навика да търчат навсякъде и понякога запазването на перфектната подредба на дома не може да се съвмести с тази порода. Тя е типична и с това, че не се погажда винаги с всички останали животни, а с децата, както вече споменахме може да прояви нетактичност и невнимателност (не с някакъв лош умисъл, естествено).

Ако вземете померан у дома от най-ранна възраст, добре е това да бъде поне месец след раждането му. Преди това малкото кученце е прекалено привързано към топлината на своята майка и стресът може да му дойде в повече. В началото давайте редки каши и бульон на бебетата померан, като постепенно преминавайте към качествена купешка храна, която е добре да бъде пригодена именно за тази порода.

Тъй като кожата на това куче е доста суха, въпреки дългата козина, избягвайте честите бани и задължително използвайте специализирани продукти като балсами за след измиване, професионални гребени за разресване и т.н. Добрата храна и редовната баня трябва да се съчетаят и с правилните грижи за фризурата на кучето ви. Хубаво е то да бъде водено на професионална подстрижка поне няколко пъти в годината, а през останалото време вие да поемете тази отговорност.

Eжeднeвнoтo чeтĸaнe e зaдължитeлнo, зa дa нямa и дa ce избeгнaт cплъcтявaния. Тези кучета е добре дa ce peшaт минимум пpeз дeн. Aĸo ĸoзинaтa ce ocтaви и нe бъдe пoддъpжaнa щe ce cтигнe дo oгpoмнo cплъcтявaнe и нaĸpaя дo цялocтнo oбpъcвaнe нa ĸyчeтo дo ĸoжa. Отделно,  ушитe тpябвa дa ce пpoвepявaт, a cъщo и дължинaтa нa нoĸтитe.

Грозен период

Кучетата от породата померан се различават от другите кучета по едно много важно нещо- през първата фаза на живота си те губят голяма част от козината си. Това се случва най-често между четвъртия и осмия месец от живота на кучето и продължава до десетия или четиринадесетия месец. Въпреки че са по-скоро странни, а не грозни, този период се „нарича грозен период на померана“. Когато се родят те притежават само един слой от мека и финна козина, който трябва да се смени с козина от два слоя, която притежават възрастните екземпляри. Когато козината започне да пада, може да се притесните, но това е нещо нормално при тези кучета и вашият домашен любимец ще бъде също толкова красив, както сте си го представяли.

Мини померан

Мини померан е померан с доста умалени размери, както се досещате вече, по някогашните нареждания и предложения на кралица Виктория. В теорията и практиката можете да срещнете и следните имена на мини померана Toy Pomeranian, Mini Pomeranian, Teddy Bear Pomeranian, Miniature Pomeranian, Pocket Pomeranian. Ако померанът може да достигне максимално тегло от 4 кг, то мини померана няма как да мине критичните 1.80 килограма, поради което често изглежда на хората прекалено крехко и немощно. Точно като помераните обаче и мини помераните са невероятно енергични и весели.

мини померан цена

Интересно е, че цената е обратнопропорционална или казано с други думи, мини помераните в повечето случаи са в пъти по-скъпи от по-големите си събратя, стандартните померани. Освен това, съществени могат да са и разликите в цвета на козината между помераните и мини помераните. Ако помераните традиционно са в карамелен и бежов цвят, при мини версиите им ще срещнете чисто черни, снежно бели и всякакви съчетания от изброените разцветки. Грижите и спецификите в поддържането на здрави домашни любимци е същата, но трябва никога да не забравяте, че мини помераните все пак са по-лесно раними и по-крехки създания.

Хранене на померан

Въпреки че са енергични, крехките стомаси и телца на помераните не позволяват те да бъдат постоянно и обилно хранени. Специалистите съветват най-добре да следите състоянията и настроенията на кучето си и сами установите признаците, с които показва, че е гладно и само тогава да го храните. Що се касае до конкретния хранителен режим, освен купешка храна, на померана много ще му се понравят задушените зеленчуци, зърнени култури под формата на каша – дори и след бебешката възраст – а също така и извара и всякакви екологично чисти млечни продукти. Не е добре да давате често плодове и всякакви захарни изделия на померана (от време на време обаче можете да глезите палето с кайсии и праскови, защото наистина много ги обича). То развива бързо кариеси и по принцип, има слаб стомах и предразположеност към проблеми в устната кухина. Друг тип здравословни проблеми, за които да внимавате при померана, са луксация на капачките на коленете, като това състояние понякога е придружено и с хирургическа интервенция, сърдечно-съдови заболявания, кожни проблеми, дължащи се най-вече на сухотата, инфекции в очите. Наистина е много важно кучето да бъде хранено с добра храна за кучета.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Хранене на померан

Средна цена на померан

Ако чуете за оферта за померан на цена под 500 лв, най-добре веднага да я отклоните и да си я избиете от главата, защото това, вероятно, ще е някое друго, пак сладко и малко кученце, но не чистокръвен померан. Важно е да сте наясно, че средната цена на померана е 1000 лв. Тя може да достигне и до 4000 лв, ако говорим за породист померан, който е от знатен род, отличен с някакви награди и т.н. Все пак говорим за любимото куче на кралица Виктория и просто няма как да очаквате това да е евтина за закупуване порода. Всъщност, максималните цени, които можете да срещнете за померан, са и 4000 долара. При всички положения, случаите с продажба на кучета, които не са померан, но представяни за такива, са много. Това като цяло е практика за продажбата на декоративни кучета, така че бъдете внимателни и нащрек.

Можете да откриете голямо разнообразие на кучета от тази порода в сайтове като olx.bg и bazar.bg, но е добре да прочетете нашата статия за обяви за кучета.

Померанът е любвеобилно, но понякога твърдоглаво, малко, но с големи възможности и умствен потенциал куче, което ще ви донесе изключително много положителни емоции. Правилните грижи за тази порода са ключови не само поради крехкото й телце, но и имайки на предвид своенравния нрав, с който се слави.

Разбира се, осведомяването с полезна и специализирана информация за дресировка и отглеждане на померан през целия му жизнен път би било отлична идея от ваша страна – особено ако възнамерявате да водите померана си на изложба или сте се заели с бизнес за развъждане на померани, а последните две занимания се срещат сравнително често сред стопаните на това малко сладко кученце.

 

2 коментара за “Померан”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *