🐶 » Немска овчарка

Немска овчарка

Би било трудно да се обори всеобщо приетата тезa от света на домашните любимци, а именно – породата немска овчарка (german shepherd) е една от най-популярните у нас и на много места из цялото земно кълбо породи кучета. Най-вече такива, които отглеждаме у дома. И в действителност, немската овчарка е олицетворение на верен приятел на човека, символ на защита и предполага сериозна, но не дотолкова трудна дресировка и начин на обгрижване. Днес, в този материал ще поговорим в детайли за добре познатата порода кучета.

Характеристики на немската овчарка

 • Средно тегло- до 50кг
 • Среден ръст – 60 см
 • Възраст – Средната възраст, която достига немската овчарка е 15 години
 • Характер – Сигурно в себе си, готово да се учи, спокойно и вярно куче
 • Произход – Германия
 • Грижи – Лесно за отглеждане
 • Средна цена – 1000 лв (много зависи от родословното дърво на кучето, цената може да бъде доста по-висока)
 • Средна големина на котило  –  6/10 кучета
 • Средна продължителност на живот – 10/13 години

Отглеждане и обучение на немска овчарка

Хората, които се спират на немската овчарка за домашно или професионално отглеждане, правят добър избор най-вече поради факта, че тя е изключително адаптивна. Кучето е познато като семейно, с особено развито чувство за отговорност да защитава стопанина си, поради което и непознатите не винаги са в безопасност пред него. Не просто изключителен другар и пазач, но и невероятно добронамерен и работяга, кучето от тази порода се привързва към членовете на семейството, а с децата става истински приятел. Разбира се, за да се постигне тази хармония между немската овчарка и отделните представители на домашния уют, е важно да се положат и необходимите грижи, мерки за сигурност, старание и внимателно отношение към дресировката.

Немска овчарка- история, характеристики, хранене и грижи за породата

Социализиране

С немската овчарка дресиращият трябва да проявява търпение, тъй като тя се познава като нервна и невинна успяваща да намери мотивация да извършва нещо няколко пъти. От друга страна, след като адаптационният период премине, ще се изумите от изключителната дисциплина, която това куче проявява. Хубаво е да водите кучето сред хора още от ранна възраст, за да се социализира. Колкото по-рано започнете дресировката на немската овчарка, толкова повече успех ще постигнете. Ако изпуснете момента е възможно да рискувате то да се превърне в така нареченото зло куче, което ще напада безпричинно – включително и деца и други кучета. Когато давате правилните инструкции на кучето си, ще видите, че нравът му ще пасне идеално с вашите лични очаквания, а именно то да бъде гальовно и вярно спрямо семейството ви, но отговорно и достатъчно подозрително спрямо непознатите.

Професионалното обучение на немската овчарка се свързва най-вече с превръщането й във военно или полицейско куче, което преминава в много случаи подготовка за търсене на наркотици, загубени вещи, проследяване на хора по миризма и т.н. От друга страна, от немската овчарка става и перфектното гранично куче, като за всяка добре свършена работа специалистите съветват да го награждавате (най-вече с лакомства). Ще видите немски овчарки и на други ключови и важни да бъдат охранявани места като летища, гари, военни батальони, административни сгради и така нататък. Много спец акции на полицията също се осъществяват именно с помощта на немски овчарки.

Как да храним нашата немска овчарка?

През първите месеци от съществуването на немската овчарка е добре да я храните с накълцано месо, като броят хранения е препоръчително да са максимум 6. В самото начало от подслоняването на кучето в дома ви обаче е добре да му приготвяте каша и бульон. Храненето се разрежда до 3 пъти дневно след навършването на една година, когато вече можете да давате на кучето черен дроб, риба и дори кучешка храна от магазина. Имайте на предвид, че немската овчарка е позната като вечно жадно куче, което обаче никога няма да хареса престоялата вода, затова сменяйте купичката редовно.

При всички случаи в храненето на немската овчарка не е ок да присъстват много сол и захар, а също така и специфични подправки. От шестата си година кучетата от едрите породи проявяват по голяма чувствителност спрямо външната среда. За да е здрава немската овчарка е необходимо да я храним с апетитна, балансирана храна характеризираща се с високо качество на суровите съставки. Доброто хранене и редовните ветеринарни грижи ще удължат максимално живота на вашия домашен любимец. Експертите в областта споделят сериозните си препоръки към отглеждащите немски овчарки. Те казват, че е по-добре храната да е качествена и давана на по-рядко, отколкото да се компенсира в количествено отношение.

Изборът е индивидуален, но реално и закупено от месарница месо, сготвено по подходящия начин, и готова кучешка храна, е ок за избор от ваша страна. Въпросът е и в двата случая да говорим за наистина подходящи суровини с проверен произход и качествени характеристики.

Какви са основните грижи за немска овчарка бебе?>

Важни са адекватните грижи за немската овчарка, които започват още от самото начало на раждането й. Обикновено, се препоръчва да си вземете куче от тази порода (а и не само от тази) след навършването му на 40 дена, защото преди това то има силна нужда от близостта на майката. Някои кучета – по принцип, а не конкретно представителите на породата немска овчарка – могат да изживеят лек стрес след раздялата с майката. Ето защо ако видите признаци на унилост и скимтене през първите дни на самостоятелното съществуване на палето, поставяйте бутилка топла вода до тялото му. Тя ще напомня за майчината топлина. В последствие, кучето ще се адаптира и бързо ще се привърже към новите си закрилници, а именно вие.

Важен момент в грижите на немската овчарка е и своевременното обезпаразитяване. Отделно, поставянето на ваксинации не трябва да бъде пропускано от страна на стопанина. Хубаво е разходките на немската овчарка да са продължителни, тъй като тя има нужда от пространство и изразходване на енергия. Ето защо ако нямате възможност за две дълги разходки, направете една през деня, но така да се каже качествена.

Грижи за немска овчарка бебе.

Освен стандартните грижи като редовни визити при ветеринар, снабдяване с гумени играчки, разходки минимум 1 път дневно, чести бани и разресване през седмицата, немската овчарка предполага и специфична дресировка. Факт е, че породата е много умна и атлетична, но дресирането й би могло да затрудни неопитните. Така че е добре предварително да прочетат полезна информацията по темата. Посещенията при ветеринар са важни, защото немската овчарка по принцип е предразположена към някои особени здравословни проблеми, а именно тазобедрена дисплазия, подуване, аномалии, свързани с панкреаса, епилепсия, отклонения в зрението, сърдечни заболявания и други. Все пак, по начало това е сравнително здраво куче, като добрата профилактика и липсата на генетична предразположеност са фактори за избягване на горепосочените болести и хронични състояния.

История на породата немска овчарка

Както споменава и самото име на породата, немската овчарка произхожда от Германия. Често, в теорията се среща и името Елзаска порода. Въпреки че немската овчарка е добре позната от далечни времена, в сравнение с много други кучешки породи, тя е сравнително нова, като селектирането й е от 1899 година. Това куче е типично с големите си размери, високата си интелигентност и характерни черти като послушание, преданост и особено чувство за принадлежност към своя стопанин.

И досега немската овчарка се използва най-вече като пазач и водач, но едновременно с това породата е и особено привързана към своето семейство, поради което и представлява толкова популярен избор за домашен любимец, включително и в домове с малки деца. Въпреки че селектирането на немската овчарка се извършва едва в края на 19 век, първите сведения за нейното съществуване са още от бронзовата ера. Съществуват не малко археологически разкопки, сред които са открити останки именно от немската овчарка.

Обяви за немска овчарка.

Произход на немската овчарка

Що се касае до биологичния произход на породата, учените са почти на единодушно мнение, че немската овчарка произлиза от индийския вълк. Доста по-късно, а именно през средните векове, немската овчарка се превръща в основно дворно куче, което изпълнява функциите на защитник и пазач. В края на 16 век пък започват да се появяват и първите примитивни немски овчарки, а редица исторически сведения от този период разказват как за убийството им, наказанието било изключително сурово.

В началото на 18 век характеристиките на немската овчарка започват да се свързват и с нейната способност да бъде идеалното овчарско куче, което се и случва в района на цялата тогавашна немска територия. В Тюрингия дори се е намирал и центърът за разплод на немски овчарки, а във Вюртемберг се появил и нов вид немска овчарка, който вместо с познатата навсякъде права и лъскава козина, бил с гъста козина в сиво, черно и бяло.

 

Когато говорим за произхода и историята на немската овчарка, няма как да не споменем и няколко думи за стандарта на тази порода. Съвременните източници на научна информация за отделните видове породи кучета определят немската овчарка като куче с перфектно развита мускулатура, максимален ръст от 65 см, средно тегло 55 кг и специфични външни белези като леко изпъкнало чело, клинообразна форма на главата и муцуната, тъмни устни, черен нос, изключително мощни челюсти, тъмни и с формата на бадем очи, прави уши и провиснала опашка, която във възбудено състояние се изправя.

Видове немска овчарка

Бяла немска овчарка.

Съществуват няколко вида на тази порода. Някои от тях са :

 • Белгийска овчарка
 • Бяла немска овчарка
 • Черна немска овчарка
 • Дългокосместа немска овчарка
 • Холандска овчарка
 • Немска овчарка панда
 • Мини немска овчарка

 

 

Изборът е индивидуален, но реално и закупено от месарница месо, сготвено по подходящия начин, и готова кучешка храна, е ок за избор от ваша страна. Въпросът е и в двата случая да говорим за наистина подходящи суровини с проверен произход и качествени характеристики.

 

Каква е средната цена на немската овчарка?

Факт е, че цената на немската овчарка е доста колеблива и със сериозен диапазон. Разликата се дължи най-вече на факта, че малко са хората, които лесно могат да различат една чистокръвна немска овчарка. От друга страна, широката популярност на породата у нас е причина да се смята, че е напълно нормална една сравнително ниска цена и за куче с явно видими черти, доближаващи се до чистокръвната немска овчарка. Все пак, винаги е добре да вземете експерт със себе си, когато за кучето ще плащате, а то няма да ви е подарено.

В тази връзка, един бъдещ стопанин на немска овчарка може да се запаси със сума от 100, та чак до 2000 лева. Максималната цена ще се дължи най-вече на гена, от който произлиза конкретното куче, например, когато произхожда от знатен род или от родители с особени белези и широко разгърнат потенциал, но също така и когато са изпълнени всички медицински изисквания за легална продажба на куче.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟
Често задавани въпроси:Защо немските овчарки са едни от най-предпочитаните породи кучета?

Кучетата от породата немска овчарка са предпочитани заради характера си , за това, че са сравнително лесни за отглеждане и дресировка.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *