🐶 » Мопс

Мопс

В днешно време всеки един от нас непременно се нуждае от компанията на някого. Според вас кой е най-добрият приятел, както и най-добрата компания, на човека? Ами разбира се, че кучето! То е създанието, което винаги ще бъде до вас, независимо дали сте в добро, или в лошо настроение.

Кучетата помагат много на безброй семейства. Някои помагат на слепите, други – на малките деца за своята социализация, а пък трети просто са добри слушатели. Тези животни са наистина уникални и винаги могат да ти оправят деня. Ако все още нямате куче, ви съветваме да се погрижите това да се промени, тъй като със сигурност ще бъдете много по-щастливи, ако се радвате на едно мъниче вкъщи.  А защо не и на повече? Тук сме ви подготвили достатъчно обстойна информация за една невероятна порода, която почти всеки един човек познава – мопс.

Характеристики и физически белези

Кучето не се характеризира с много големи размери. Мъжките индивиди имат средна височина от 30 до 35 см, а женските – от 25 до 30 см. Теглото им също не е високо: при мъжките е от 6 до 9 кг, а при женските от 5 до 8 кг. Тялото на породата е много набито и мускулесто, въпреки малките му размери. Главата е голяма, муцунката е сплескана, като по нея се забелязват характерните гънки за мопса.

Всичко за кучето мопс.

Очите им са наистина пленяващи. Те са големи, кръгли и тъмни. Придават им особена, но и миловидна външност. Ушичките им също са тъмни. Те са клепнали и са с триъгълна форма. Опашката е извита и стърчи нагоре. Всички изброени характеристики и белези придават един неповторим вид на породата. Едва ли има човек, който да не харесва визията на това уникално куче. Дори да има такъв, това означава, че той няма вкус!

Произход

Мопсът се счита за една от най-старите породи кучета. Установено е, че съществува още от 400 година пр. Хр. Тези дребосъци се харесват от много хора и може би затова така дълго са запазили своето съществуване. Страната, от която идват е Великобритания. Невероятно е, че за толкова много години тези кучета са се усъвършенствали и сега стават домашни любимци в хиляди домове на хиляди семейства. Особено се ценят в родната си страна.

Козина и грижите за нея

Космената покривка на мопса е изключително гъста и гладка. Тя е много приятна на допир. При него има две разновидности на козината – къса, равна, гладка и по-дълга с пухкави ушички, лапи и опашка. Цветовете, които са най-често срещани при мопсчетата, са: черен, светлобежов, розово-оранжев и сребристобял. Тези уникални цветове придават един ослепителен външен вид на породата. Най-често се среща светлобежовото оцветяване на козината. Този цвят не е равномерно разпределен по цялото тяло. Муцунката, ушичките и нослето са тъмни. Това осигурява очарователния им вид. Грижата за тази важна част от тялото е сериозна задача. Редовното къпане е задължително! При тези кучета то трябва да е по-често от обикновеното, тъй като притежават специфични гънки, в които се натрупват мръсотии при излизането на разходка.

При къпане се старайте да почистите добре гънките, за да не се получават гъбични инфекции, защото това е много неприятно за едно куче. Освен къпането, непременно трябва да му осигурите и пудра. В зоомагазините се продават най-различни принадлежности за животни, така че там ще я откриете. Не забравяйте, че и правилното хранене е важен фактор, който влияе върху козината на едно животно. За да се запази все така гъста и гладка, му вземете специални витамини и минерали, които да приема заедно с храната. В противен случай, тя може да окапе и да стане много по-рядка и неприятна на допир.

Нрав

Всяко едно животно има свой собствен и индивидуален характер. Поведението на мопс е изключително мило. Тези кучета са много добра компания на човека. Обожават да им се обръща внимание, а също така са много енергични и игриви. Обичат приключенията и ще ви дарят със своя позитивен заряд за живот. Те се разбират с другите кучета. Много рядко проявяват агресия и то само когато е застрашен техният стопанин. Въпреки, че са в добри отношения с другите животни, тези кучета предпочитат да останат в компанията на своите собственици, независимо колко много им се тича и играе с някое друго кученце.

Как да се грижим за куче от породата мопс?

Основни грижи

Всяко едно мъниче има нужда от основни грижи. Те включват разходките, игрите, храненето и хигиената. За две от тях ще поговорим отделно, тъй като са много важни. Нека сега обсъдим защо са толкова необходими разходките и игрите за едно куче.

Разходките, както знаете, се правят главно, за да свърши своите нужди кучето. Но не само това е причината. Много е важна социализацията на животното, тъй като след това то ще може да помогне и на децата ви да се социализират по-лесно. Ако държите по цял ден затворен домашния си любимец, той няма да се чувства добре.

Ако го оставяте сам, още повече ще се натъжи и ще ви се обиди. Мопсовете по принцип са спокойни и уравновесени кучета, но при липса на внимание, което те всъщност много ценят, се чувстват самотни. Не позволявайте кучето ви да тъжи, заради ваши грешки. То е винаги до вас, затова и вие бъдете до него.

Игрите задължително трябва да присъстват в ежедневието на тази порода. Сдобийте се с някаква топка, с която ще можете да излизате на поляната и да играете заедно с мъника си. В най-добрия вариант, вашето дете ще играе с него, а вие ще се радвате на щастието и жизнерадостта на двете толкова важни за вас създания.

Игрите с други кучета също не бива да се изпускат. Те са нужни отново за социализацията на животното. То ще се чувства изолирано, ако не му позволявате да доближи друго куче. Не му причинявайте това! Все едно вас да ви изолират от всички останали хора по света. Не правете тази огромна грешка, защото със сигурност ще загубите вниманието и доброто отношение на любимеца си.

Хранене

Храната е едно от основните неща, за които трябва да се погрижите много добре при отглеждането на домашен любимец. Тя задължително трябва да бъде разнообразна, за да може животното да си набавя всички необходими вещества. Освен това, когато давате еднотипна храна на кучето си, тя бързо ще му омръзне и повече няма да иска да я поглежда дори. Преценете добре всичко и предотвратете тази ситуация.

Вие можете да му приготвяте вкъщи някакви порции с храна, като използвате различни меса, но те задължително трябва да бъдат сварени или печени, а не пържени! Пърженото дразни стомаха и може да предизвика нежелана реакция.

Най-удачният вариант да храните кучето си е с храна от зоомагазина. Там има всякакви вкусове и типове гранули. Ще можете да изберете най-подходящата за вашия мопс. Когато избирате, помислете и за това, че трябва да е разнообразна. Вземете от няколко вкуса по малко, за да видите кои ще му се харесат най-много.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Храненето е много важно за кучетата. То трябва да се прави по 3 пъти на ден – закуска, обед и вечеря. В това число не включваме кучешките лакомства при обучение и дресировка на мъника.  Те оценяват всяка една порция и са ви истински благодарни, че ги храните. Не се отнасяйте несериозно към това, толкова важно за тях, нещо. В противен случай, има вероятност да ви се обидят и да спрат да ви слушат. Бъдете много внимателни да не пропуснете някое от трите хранения!

Как да храним куче мопс?

Хигиена

Хигиената за едно домашно животно е неописуемо важна. Нужна е, тъй като тя осигурява доброто здравословно състояние. Винаги след разходка трябва да миете лапичките на мопса, тъй като има вероятност да внесе различни и неприятни микроорганизми, които да предизвикат нежелани реакции и при вас, и при кучето ви. Това е елементарна хигиена, която отнема не повече от 5 минути и със сигурност гарантира здравето на семейството ви.

Освен това измиване, кучето трябва да се къпе поне по един път на две седмици. През топлите дни може и повече. Осигурете му специален шампоан. Те се продават в зоомагазините. В никакъв случай не къпете кучето си с вашия. По-добре само с вода, отколкото това. В зоомагазините се продават и сухи шампоани, които се ползват в случай, че нямате време и възможност да го изкъпете. Затова е добре да имате под ръка един такъв.

Подсушаването е много важно и не бива да позволявате да остане дори едно влажно място след баня. Това е така поради склонността към много болести и инфекции. Бъдете предпазливи и се грижете по подходящ начин за мъничето си.

Ушната хигиена е доста важна за тази порода, тъй като представителите й имат много проблеми с ушите. Инфекциозните заболявания, свързани с ушичките, се получават при натрупване на секрет. Не оставяйте това да се случи, а редовно се грижете за тази чистота.

Дентална хигиена

Денталната хигиена е не по-малко значима. Ако имате възможност, вземете специална четка и паста от магазина за животни. Необходимо е поне по 2-3 пъти на седмица да миете зъбите на кучето си. Ако можете и по повече, ще е по-добре, но това обикновено е трудна работа за стопаните. Не се отчайвайте! С времето както то ще свикне, така и вие!

Ваксини и обезпаразитяване

Всеки домашен любимец има нужда от специални грижи. Те се осигуряват с всичко, което вече споменахме, но не бива да забравяме, че от много голямо значение са и прегледите при ветеринар. Ваксините, които са задължителни за всяко куче, се записват в неговия паспорт и се следят датите на дадените манипулации. Ваксините са много важни за здравето на домашния ви любимец. Не ги пренебрегвайте!

Обезпаразитяването бива два вида – външно и вътрешно. Външното се прави, като се намазва козината на животното по дължината на гръбнака със специален препарат, който да отблъсква ектопаразитите. Това се прави най-често през топлите месеци, когато навън е пълно с най-различни паразити.

Вътрешното обезпаразитяване представлява едно хапче, което  трябва да се приема през един месец. То отговаря за отблъскването на ендопаразитите. Датите за приема на тези хапчета също са много важни и трябва да се следят и отбелязват в паспорта. Ако някой път пропуснете, няма да е фатално, стига да не ви става навик, защото това няма да е добре за здравето на кучето ви.

Често срещани заболявания

Необходимо е много да се внимава със здравето на домашния любимец. Конкретно тази порода, за съжаление, е предразположена към доста заболявания. Мопсът притежава  склонност  към проблеми с дихателните пътища, сърцето, ушите (инфекции), очите (сълзят и изкачат). Тези кучета могат също да получат гъбична инфекция, алергия, преумора или дори затлъстяване. Всички тези заболявания са много сериозни. Трябва да бъдете изключително предпазливи. Ако видите нещо нередно да се случва с вашия домашен любимец, веднага се консултирайте с ветеринарен лекар. Не разчитайте на свои знания и не си правете експерименти с кучето си!

Дресиране

Дресирането на едно куче е много важна част от отглеждането му. Не бива да я пренебрегвате. Първата една година след раждането на животинчето трябва да сте много внимателни, защото тя е най-важна за изграждането на характера му. Нужно е да го научите, че не трябва да прави бели. Когато направи нещо, което е неправилно, трябва да му се скарате и да го потупнете, за да разбере, че това е лошо.

С времето ще свикне и ще спре да прави поразии, стига да имате правилния подход. Мопсът е наистина много добро куче. То се приобщава към почти всякакви семейства. Само трябва да внимавате много с тона, който използвате, когато му правите забележка, защото е много чувствително животно.

Каква е средната цена на куче мопс?

Средна цена на породата

Цената на едно куче зависи от много фактори. Най-важният фактор, който касае и продавачите и купувачите, е възрастта на животното. Ако кученцето е малко (скоро се е родило), то тогава цената му ще бъде много по-висока, отколкото тази на куче, което вече е отглеждано. Хората, които искат да си имат някакво животинче, винаги гледат как е дресирано, дали има някакви добри навици и дали е в добро здравословно състояние. Тогава могат да дадат повече пари, но ако изброените неща не са налице, ще се разколебаят. Средната цена на тази порода е от около 300 до 500 лева. Наистина си струва да дадете тези пари за едно мъниче, с което да прекарвате незабравими моменти. Не се колебайте, а действайте! Мопсът ви очаква.

 • Произход – Китай
 • Средно тегло – 6-9 кг
 • Средна височина- 25-36 см
 • Средна продължителност на живот – 12/15 години
 • Нрав – предан, приятелски
 • Грижи – Лесно за отглеждане
 • Средна цена – 400 лв (много зависи от родословното дърво на кучето, цената може да бъде доста по-висока)
 • Средна големина на котило  –  2/4 кучета

4 коментара за “Мопс”

 1. Какво би ставало с мопсчето ако излизам всеки ден за училище и се връщам веднага след това?

  1. Когато кучето мопс има вече изградени хигиенни навици, няма никакъв проблем да бъде оставяно само за този период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *