🐶 » Дого Аржентино

Дого Аржентино

Всеки един от нас, който все още няма домашен любимец, тайничко се надява в най-скоро време да има щастието да се радва на някое животно. Повечето семейства в днешно време имат тази радост. С годините грижите за домашните любимци започнаха да се взимат под много голямо внимание. Хората станаха по-внимателни и прецизни в осигуряването на перфектен живот за създанието, което отглеждат.

За големите семейства, чиито домове са изпълнени с малчугани, е много важно да има поне един домашен любимец. Най-предпочитаните и от възрастните, и от децата, са кучетата. Те помагат много за социализацията на те първа растящите и развиващите се, деца. Ако все още нямате куче в дома си, време е да се погрижите за тази, на пръв поглед малка, но всъщност много съществена, липса!

Децата ви ще ви бъдат изключително благодарни за тази  невероятна изненада. Няма да съжалявате! Дого Аржентино е една прекрасна порода, за която си заслужава да разучите малко повече и да прецените дали бихте искали да имате такова куче. Ще ви предоставим нужната информация за това великолепно създание, а вие сами ще решите дали това е вашето куче, или не.

Всичко за Дого Аржентино

Произход

Произходът е ясен. Това е породата, която за пръв път е призната за аржентинска. Тя дори е единствената порода с такъв произход. Годината на нейната поява е 1928. От тогава това неземно същество радва хиляди семейства. Аржентина със сигурност се гордее с факта, че точно това куче произлиза от там.

  • Произход – Аржентина
  • Средно тегло – 35/45 кг
  • Средна височина- 60/68см
  • Средна продължителност на живот – 10/12 години
  • Нрав – защитен,привързан към стопанина си
  • Грижи – Лесно за отглеждане
  • Средна цена – 1000 лв (много зависи от родословното дърво на кучето, цената може да бъде доста по-висока)
  • Средна големина на котило  –  4/8 кучета

Характеристики и физически белези

Животното се характеризира с наистина големи размери на тялото. Ръстът на  мъжките индивиди варира от 62 до 68 см, а на женските – от 60 до 65 см. На килограми достигат до около 45 кг. Женските индивиди имат по-дълги тела от мъжките. Предните им крайници са много дълги, от което следва, че те са високи кучета. Главата им е широка. Очите им са с форма на бадем, което придава миловиден и изразителен вид.

Те са много тъмни, а това пък придава дълбочина и искреност на погледа им. Ушичките им са със средна големина и са заоблени в края, като висят надолу.  Нослето е чисто черно и това е единствената част от тялото, която е с този тъмен цвят. Опашката им е дълга, като в основата си е по-дебела и постепенно става по-тънка към края си. Дого Аржентино има здрава мускулатура, която му помага да се справя с много предизвикателства. Породата има невероятни характеристики и е в отлична физическа форма.

Козината и нейните шарки

Космената покривка на аржентинските догове се отличава със своята бляскавост и къса дължина. Тя придава изящен и много въздействащ вид на животното. Единственият цвят, който е характерен за породата, е белият. Кучетата са чисто бели и не се срещат в други цветове. Възможно е, обаче, някои индивиди да имат тъмно петно около очите, но то никак не е голямо. Също така се допуска да имат малки тъмни точици по ушите. Като цяло тъмните шарки са много рядко срещани при тази порода.

Грижа за козината

Грижата за кучето изисква много отговорности. Една от основните грижи е свързана с козината му. Тя трябва хем да бъде красива на външен вид, хем да бъде здрава. Това се постига, когато поемем правилната и подходяща грижа. Къпането е едно от основните неща, които помагат за поддържането на чиста и здрава космена покривка. Освен това е необходимо да му вземете някаква пудра или сух шампоан. Ако искате козината на вашето куче да изглежда по най-добрия начин и да бъде здрава, просто направете всичко възможно. Консултирайте се и с ветеринарен лекар, който ще ви даде най-добрия съвет точно за вашето куче.

Храна за дого аржентино

Нрав

Дого Аржентино е весело и игриво куче. То винаги е в добро настроение и е готово да оправи и вашето в случай, че не ви е ден. Чувства се зле единствено когато стои само вкъщи. При всяка възможност гледайте да го взимате с вас навън, тъй като се чувства пренебрегнато, когато остане само. Не разваляйте настроението на това добродушно и мило създание.

Кучето е много послушно и е също толкова чувствително. Внимавайте как се отнасяте с него, защото лесно може да се натъжи. Тази порода е общителна и обича игрите. Уменията, които притежава са невероятни и е неоспорим факта, че това куче притежава уникално остър ум.

Освен в игрите, много ги бива и като кучета – пазачи. Когато се привържат към стопаните си, биха направили всичко, за да ги защитят и опазят. Обичта им към собствениците си е огромна и неизмерима. Те се отдават изцяло на хората, които се грижат и отделят толкова време за тях. Благодарността е едно от най-добрите качества на тази порода. Никога няма да станете свидетел на нещо лошо и неприятно от страна на това животно. Приемат критика и винаги ще поправят грешката си, ако изобщо направят такава. Не лаят много. Това се случва само когато смятат нещо за много важно, а не им се обръща внимание.

Дого е много толерантно и грижовно куче особено когато става въпрос за деца. Дарява всеки с невероятна приятелска компания. Освен за кучета – пазачи, ги използват и за полицейски кучета. Те спасяват животи и помагат на много хора. Те са много дружелюбни и не проявяват агресия нито към хората, нито към други животни. Нямат никакви проблеми с общуването. Ако случайно се появи агресия, трябва незабавно да се вземат мерки и това да се промени.

Цена на дого аржентино.

Основни грижи

Основните грижи, които трябва да полагате за вашето куче, не са толкова сложни, колкото изглеждат. Необходимо е просто да следите здравословното му състояние, като го водите на преглед при ветеринарен лекар. Ако имате тази компетентност, няма да се налага да го водите толкова често.

Освен здравословното състояние, много важна част от грижата за кучето са разходките. Броят им трябва да бъде не по-малко от 3 пъти на ден. Енергията, която трупа от поетата храна, трябва да бъде изразходена някъде. Необходимо е да му осигурите и някаква игра, тъй като благодарение на игрите се чувсват много по-добре и изразходват много повече енергия, отколкото при една обикновена разходка. Игрите с други кучета са най-препоръчителни, тъй като тогава адреналинът им се покачва и се чувстват наистина щастливи. Погрижете се кучето да бъде най-щастливото на света, като му покажете обичта, загрижеността и отдадеността си.

Хранене

Храненето е най-важното нещо за едно куче. Когато то е сито, значи със сигурност е и щастливо. Много добре трябва да се отнасяте към храната за домашния си любимец, защото ако тя му хареса, то на 100% ще ви се отблагодари по някакъв начин. Важно е винаги да бъде нахранено и храната, която му давате да му харесва. Не бива и да прекалявате, защото кучетата не знаят кога да спрат да ядат. Поради този факт, не слагайте прекалено големи порции! Преяждането никак не е полезно за здравословното състояние на кучето.

От голямо значение е яденето да бъде разнообразно. Дого няма да се чувства добре, ако му давате всеки ден едно и също дори може да отказва да се храни. Гранулите в зоо магазините са най-подходящата храна за едно куче. В магазина може да попитате коя храна е предназначена за вашето куче. За тази порода са характерни тези храни, които имат по-големи гранули. Вкусът също може да го избирате. Както вече казахме, не бива да е еднообразно, затова вземете няколко различни вкуса и ги редувайте. Това усилие от ваша страна да сте толкова прецизни ще се оцени достатъчно добре от кучето ви.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Хигиена

Хигиената е изключително важна за всеки домашен любимец. Къпането е задължителна част от грижата за едно куче. Освен това, трябва да се постараете и за ушната му хигиена. Много хора забравят тази подробност и не обръщат особено внимание на това, но е наистина важно. Поради липса на ушна хигиена, възникват много инфекции и проблеми. А тази порода дори има необходимост от по-специални грижи за ушите.

Също така ще бъде добре, ако измивате лапите му след всяка разходка, тъй като навън е пълно с най-различни микроби, които не е желателно да се внасят в дома. Няма да ви отнема много време и усилия, за да извършвате тази елементарна хигиена. А дори и така да е, по-добре да загубите време, отколкото да загубите здравето на семейството или кучето си.

Дентална хигиена

Денталната хигиена на едно куче е също толкова важна, колкото е и нашата. Ако мислите, че е невъзможно да навиете любимеца си да стои мирно, докато му миете зъбите, не трябва да се отказвате веднага. Достатъчно е дори само по 2-3 пъти седмично да извършвате тази грижа. В магазините се продават и специални пръчици, които можете да му давате да гризка, за да няма лош дъх.

Къпане и подсушаване

Къпането е много важна част от грижата за едно куче. Необходимо е поне по 1-2 пъти месечно да полагате тази грижа. Не бива и да прекалявате, защото това влияе зле на козината и тя може да стане по-рядка. Бъдете прецизни в това отношение. Дого Аржентино притежава изключителна визия, която не бива да се занемарява, а обратното – трябва да се поддържа по най-подходящия начин. Подсушаването е много важно, тъй като има голяма вероятност, ако не го подсушите, това да доведе до настинка. Поради тази причина трябва да бъдете наистина внимателни и грижовни. Достатъчно е да отделите една кърпа специално за него и да сте сигурни, че попива добре.

Ваксини и обезпаразитяване

Всяко едно животно има нужда от специални грижи, които са свързани с профилактични прегледи при ветеринарен лекар. Нужно е кучето да се води на вътрешно и външно обезпаразитяване, за да нямате излишни проблеми със здравето му. Вътрешното обезпаразитяване се прави през 1 месец и представлява едно малко хапченце, а външното се прави главно през топлите месеци. То представлява гел, който се намазва по дължината на гърба. След това кучето не трябва да се къпе поне 3 дни. Ваксините, които са задължителни за всяко куче, ги има записани в паспорта му и там можете да следите определените дати, на които трябва да се правят. Ветеринарният лекар записва всяка една манипулация, стига да носите паспорта в себе си, когато го водите там.

Често срещани заболявания

Един от най-големите проблеми на породата е склонността към глухота. Много голяма част от кучетата имат проблем с едното ухо, а някои дори и с двете. Другият проблем, който се среща при тях, е свързан с тазобедрената става. Като цяло породата е много здрава и няма толкова проблеми и склонности към такива. Това много улеснява грижите, но все пак бъдете внимателни!

Характеристики на дого аржентино.

Дресиране

Тези кучета са едни от най-умните, притежаващи огромен интелект. Това е положителна черта, която позволява лесното обучение. Чувствителността им също оказва влияние върху дресировката. Слушат много добре стопаните си, без да проявят инат дори за миг. В кръвта на породата е да се подчинява. Това дори им доставя удоволствие, защото е заложено в техния характер.

Обича хвалбите от страна на стопанина си и точно те го мотивират и насърчават да изпълнява всичко. Игриво и жизнерадостно куче. При първата среща с това животно, трябва да му покажете кой командва, но това в никакъв случай не трябва да става чрез насилие, а само и единствено чрез любов. Това е най-подходящият метод за дресиране на Дого Аржентино.

Обяви и средна цена на дого аржентино

Цената на едно куче е много относителна, както е и при всяка друга порода. Тя зависи от възрастта на кучето, от дресировката и поведението му, от това дали е кръстоска и дали има някакви здравословни проблеми. Ако кучето е новородено, то цената му ще е доста по-висока, отколкото тази на вече отглеждано.

В зависимост от това колко добри навици има, стойността варира. Ако е кръстоска, със сигурност цената му ще бъде много свалена. А пък, ако има здравословни проблеми, още толкова ще се смъкне. Повечето хора, които продават тази порода, практикуват системата на договарянето. Това е добре, защото можете да се споразумеете по възможно най-изгодния за вас начин. Цената, която дават без договаряне, е доста висока – от порядъка на около 1000 лева. Но това не бива да ви отказва от тази изключителна порода. Заслужава си!

Все още ли се колебаете дали да си вземете Дого Аржентино? Не му мислете толкова, а действайте, защото кучето е невероятно и никога няма да съжалявате за избора си! Децата ви също ще бъдат много очаровани от породата!

Обяви за продажба на дого аржентино може да намерите в сайтовете olx.bg и bazar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *