🐶 » Голдън Ретривър

Голдън Ретривър

Голдън Ретривър е изключително популярна порода кучета. Въпреки че тя първоначално получава широк интерес сред населението на Стария континент, днес нейни представители можем да срещнем по целия свят най-вече като домашни любимци, но и в помощ на специализирани органи за конкретни професионални дейности.В този материал ще ви разясним основните характеристики във визията, поведението и начините, по които е редно да отглеждате и дресирате този вид куче с идеята да се превърнете в негов не само лоялен и любвеобилен стопанин, но и истински приятел и закрилник.

Всичко, което трябва да знаете за Голдън Ретривър

Голдън Ретривър е добре познато у нас порода куче и под името Златен Ретривър (в превод от оригиналното му име на английски език). Както се досещате, наименованието на породата произтича от златистия цвят на козината на кучето, който златист нюанс съвсем не е единственият уникален белег на красивия му външен вид. Въпреки че днес Голдън Ретривър е широко разпространен домашен любимец, в миналото той е имал доста функции и роли за изпълнение в работата и ежедневния живот на човека. Първоначално кучето е било ползвано по време на активния ловен сезон, като целта му е била да събира дивеча. Ролята му на помагач в ловджийския занаят е продиктувана от факта, че кучето е с доста мека муцунка, позволяваща лесното захващане на уловените животни. Нещо повече – тази така наречена мека кучешка уста може да си позволи дори да ви донесе едно яйце, без да го счупи по пътя. Но високия интелект на породата карат хората да измислят за Голдън Ретривъра и други допълнителни функции като например водачи за хора в неравностойно положение, помощ в спасителни акции и дори при впряг. Наред с това, силно развитото обоняние на кучето подпомага разкриване на престъпления, най-вече такива, свързани с намирането на наркотични вещества и други нелегален пренос на забранени субстанции през граница. Не само граничарите и полицаите се ползват от ума и обонянието на Голдън Ретривъра. Истината е, че дресировката на кучето, макар и сериозна и изискваща специална подготовка и за самия стопанин, може да бъде изключително успешна и в помощ дори на обикновения човек. От друга страна, тази порода се слави като изключително лоялна и грижовна спрямо хората, а често и спрямо останалите домашни любимци. С Голдън Ретривъра се изисква търпение и специален подход, но получи ли го той се превръща в неизменен помощник и изключително верен другар. Това са невероятно възприемчиви кучета, с много добронамерена натура, която обаче по никакъв начин не влиза в противоречие със строгите команди на специалистите, какъвто е случаят с откриване на забранени наркотични вещества, а понякога и с разкриване на по-тежки престъпления. Пъргави, ловки и винаги готови за приключения с вас, Голдън Ретривърите са сред най-обичаните и предпочитани породи и за професионални цели, и за отглеждане у дома.

голдън ретривър

Произход

Въпреки че името на Голдън Ретривъра кара много хора да си мислят, че той произлиза от Англия, това не е съвсем така. Да, най-голямата си популярност в началото на своята история кучето получава там, но произходът му се корени в Гуизахан или долината Африк, която се намира на шотландска територия. Ако трябва да сме по-конкретни, Голдън Ретривърът се появява в едно имение, разположено високо в планината. То е било собственост на Сър Дъдли Марджбанкс, като по-късно собствеността преминава в ръцете на Барон Туидмаут. По-интересното в случая е, че все още се водят сериозни спорове относно прародителите на Голдън Ретривъра. Най-напред, учените се ориентирали около теорията за това, че произходът на кучето се свързва предимно с жълтия ретривър или така наречения Nous в кръстоска с водния туид шпаньол, познат в кинологията като Belle. Днес, много експерти обаче отхвърлят тази теория, твърдейки, че Голдън Ретривърът е нищо повече от кръстоска между няколко различни вида Ретривъри.

Официалната регистрация на Голдън Ретривъра като отделна, самостоятелна порода куче се свързва с началото на 1903 година, този път в Англия. Първото официално представяне на породата става малко по-късно – през 1908 година – а три години след това, породата се утвърждава като вид Ретривър.

основни грижи за голдън ретривър

Характеристики и физически белези

Голдън Ретривърът е невероятно красиво и внушително куче. За това говори и масивната му физика, и симпатичните му външни белези. Кучето достига максимална височина от 60 килограма и тегло от около 35 килограма. Голдън Ретривърът е с широка глава, а муцунката е леко заострена в края с много гальовно изражение, което обаче само залъгва, когато става въпрос за сериозна работа и дейности. Опашката макар и ненавита е дълга, лъскава, рядко щръкваща нагоре. Умните очи на кучето са с тъмен, наситен кафяв до черен цвят, а ушите са средни като големина и в повечето случаи висят надолу.

Козината и нейните шарки

Златистата козина на Голдън Ретривъра е доста плътна, с прав растеж на косъма и разполага със свойството „непромокаемост“. Златистите нюанси на породата варират, като можете да срещнете и съвсем бледо жълти представители и такива с наситен почти до медено златен оттенък на козината. Интересен е фактът, че обратно на човешката промяна в цвета на окосмяването, с напредването на възрастта, Голдън Ретривърът започва да показва доста по-тъмен цвят на козината си. Обратно – докато са още малки, тези кучета са с изключително светъл оттенък на козината. Ето защо много често някои стопани, които не са наясно с този факт, могат да останат разочаровани, виждайки, че с времето кучето им започва да „сменя“ цвета на козината си, преминавайки към доста по-тъмен нюанс. При всички случаи това е изключително плътна козина, изискваща доста грижи, но изглеждаща зашеметяващо добре на слънцето, позволяваща прелестно отразяване на лъчите върху златистия цвят.

Нрав

Най-често специалистите описват нрава на Голдън Ретривъра като мек. Не трябва да разбирате това определение като мекушав обаче, а напротив – това куче може да е както дружелюбно и добронамерено (включително към непознати), така и доста сериозно в своите задачи. За съжаление обаче породата е склонна да се предоверява, което я прави изключително безполезна при ролята й на пазач. Много са редки случаите, в които един Голдън Ретривър ще нападне човек, ще го ухапе или ще започне силно да лае. Вероятно, единствените такива случаи могат да се свържат само при положение, че някой му дърпа от храната и то от устата. И в подобна ситуация обаче захапването ще е изключително леко. Всичко това кара много семейства да си вземат именно Голдън Ретривър. Той е търпелив, игрив, страхотен приятел и с най-невръстните на възраст деца.

Взаимоотношения с други домашни любимци

Почти същото е и положението с взаимоотношенията между Голдън Ретривъра и други домашни любимци. Почти невъзможно е това куче да влезе в конфликт с друго куче, а дори и с котка или даже друго животно. По-вероятно би било Голдън Ретривърът да се пробва да си играе с тях, а те да не покажат внимание, да се изплашат или дори да възприемат закачките му негативно. Но и на подобно негативно отношение породата не влиза в конфронтация. Той е еднакво дружелюбен с всички – и с хора, и с животни, не оставяйки почти никакви поводи за дразги, освен ако опитите му за игра не се възприемат погрешно. Ето защо ако сте собственик на Голдън Ретривър и в един момент осъзнаете, че той е безполезен като пазач на къщата и на семейството, винаги можете да си вземете още едно куче за защита, без да се притеснявате, че Голдън Ретривърът ще приеме негативно новата компания. Друг е въпросът как ще реагира второто куче на присъствието на Голдън Ретривъра. Последният дори не е ревнив, но все пак, той ще изисква от вас достатъчно внимание и отново – достатъчно време за игри и забавления с вас, тъй като Голдън Ретривърът се привързва невероятно лесно към стопаните си, дори те да са нови за него. Малко по-различно е поведението на това куче спрямо гризачите. Към тях той може и да прояви по-решително нападателно поведение, което вероятно се корени в старата му роля на ловджийско куче.

храна за голдън ретривър

Основни грижи

Не се колебайте да си вземете Голдън Ретривър дори ако сте изцяло неопитни в отглеждането на кучета. Породата е подходяща и за неопитни стопани стига да сте достатъчно мотивирани да се осведомите за основните неща, които трябва да осигурявате на своето куче. Голдън Ретривърът е много нежен и любящ и докато показвате същото отношение спрямо него, няма да имате никакви проблеми в отглеждането на своя домашен любимец. Ако трябва да сме честни, може би, единственият сериозен и голям проблем при наличие на Голдън Ретривър у дома е, че космите му ще са навсякъде около вас. Ето защо грижите за нея са важни не само от естетическа гледна точка, но и изцяло от хигиенична. Не само че Голдън Ретривърът има постоянно нужда от игри и забавления, но той доста обича да се къпе, а ако съчетаете и двете, това ще е най-щастливото куче на света. Последно, но не по важност, трябва да отбележим, че Голдън Ретривърът има нужда от всекидневни разходки най-вече поради големите си размери и игривия нрав. В същото време, това е порода, която напълно спокойно може да се отглежда и в апартамент.

Хранене

Направете всичко възможно да осигурите здравословен и редовен хранителен режим за своя Голдън Ретривър. Това ще му помогне да достигне нормалните си размери и развитие, а едновременно с това кучето ви винаги ще успее да възстанови енергията си, която така бързо пилее в игри и забавления. В същото време, опитайте се да научите своя домашен любимец да се храни малко по-бавно. Бързият ритъм на поглъщане на храна е типичен за Голдън Ретривъра, поради което породата често си докарва усукване на стомаха. Можете да давате на порции по малки количества една пълна порция от обяд или вечеря. Друга идея е в средата на купата на животинчето да слагате някакъв предмет, с което да предизвикате порив за въртене около този предмет и така целия процес на хранене поле леко да се забави.

 

Що се касае до конкретните продукти, от които има нужда вашия Голдън Ретривър, както се досещате, той има нужда от енергия, тоест от достатъчно качествен протеин – специализирана кучешка храна, подходяща за тази порода или свинско, агнешко и овче месо, а също така и пълнозърнест ориз, много витамини под формата на свежи плодове и зеленчуци. Не се препоръчва да включвате в менюто на своето куче всякакви сурови меса или риба, както и солени или пикантни храни, а също така и картофи, бобови култури и много тестени изделия.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Дентална хигиена

Голдън Ретривърът има силна и мощна захапка, поради което неволно може да увреди зъбите си, ако го оставяте да дъвче метални или други предмети. Зъбите на тази порода макар и да не са най-слабите сред представителите на всички съвременни кучета, се увреждат лесно, ако прекалявате с некачествена, най-вече пълна със захар храна. В началото, когато кучето е под 1 годинка, можете да накисвате гранулите му докато посвикне с плътността им. Последно, но не по важност, Голдън Ретривърът има нужда от гумена играчка, която да дъвче.

Къпане и подсушаване

Два пъти седмично е напълно достатъчна честотата за къпането на тази порода. Голдън Ретривърът обаче много обича водата, както вече стана ясно, така че неволно то може да ви принуди да зачестите баните, в което няма нищо лошо, стига правилно да извършвате този ритуал. В името на красивата златиста козина, винаги старателно я изчетквайте преди намокряне. Така ще я предпазите от възли и заплитания, които после се маха доста по-трудно при вече мокра козина. Ако някога сте къпали малко бебе, запомнете добре при допир температурата на водата, такава трябва да е и при къпане на Голдън Ретривъра. Винаги ползвайте шампоан и балсам, които са специално разработени за кучета. Тези за хора могат да са изключително вредни за вашия домашен любимец. По време на баня правете всичко възможно от шампоана да не влиза пяна в очите на Голдън Ретривъра, защото очите му са доста чувствителни. Същото важи и за попадане на вода в ушите. Все пак, дори да се притеснявате от тези факти, не пренебрегвайте и най-трудно достъпните места, а обилно ги изплаквайте и измивайте по време на баня. Подсушаването след нея е задължително, ако не искате вашия Голдън Ретривър да разнесе водата из цялата къща.

Грижа за козината

Освен банята, която вече старателно описахме в горната част на този материал, козината на Голдън Ретривъра изисква и няколко други допълнителни грижи. Четкането не трябва да е само преди баня, а поне веднъж всеки ден. За целта се сдобийте с гребен или най-добре с четка с достатъчно мек косъм, за да не разраните скалпа. Той може да започне да се люспи, което е лесно преодолимо със специални продукти за нанасяне без отмиване след къпане. Ако сухата кожа по тялото и главата на кучето обаче продължава да ви притеснява, обърнете се към специалист за по-сериозни мерки. Старайте се да полагате максимални грижи за козината на Голдън Ретривъра през пролетта. Тогава е сезонът, когато тя започва да линее.

Ваксини и обезпаразитяване

Първата ваксина, която обикновено се поставя на Голдън Ретривъра, е тази срещу паразити, като за следващите задължителни трябва да следите специалния календар, който ще ви изготви ветеринарят. Паразитите много обичат красивата козина на тази порода, така че редовно след разходка проверявайте за гадинки своето куче. В аптеката можете да купите специализирани спрейове за защита срещу паразити.

цена на голдън ретривър

Често срещани заболявания

Тазобедрената дисплазия като изключително често срещана болест при кучетата, не подминава и Голдън Ретривъра. Наред с това, в здравния статус на тази порода откриване и предразположеност към хранителни алергии и кожни проблеми (освен изсушаването на скалпа, за който вече говорихме, бъдете бдителни и за екземи). Катаракта, усукване на клепача и ушни инфекции са други възможни заболявания, които могат да се срещнат при Голдън Ретривъра. Редовното посещение – поне два пъти в годината – при ветеринар са най-малкото, което можете да направите за здравната профилактика на своя домашен любимец. Имайте на предвид обаче, че ако кучето е взето като съвсем малко пале, тези посещения трябва да са по-чести до навършване на една година.

Дресиране

Дресировката на Голдън Ретривъра съвсем не е сложна задача, а напротив – страхотно забавление и за самото куче, и за вас, дори да не сте професионалисти или опитни стопани. Това е много умно куче, то може да ви разбере от един път и ще останете изумени колко бързо запомня всички команди и неща, на които сте го научили. Ако научите Голдън Ретривъра да помага на болен човек, на грижа за детето, а дори и да спасява давещи се хора, веднъж запомнило командата ви, то никога няма да остави в беда някого и никога няма да забрави да изпълни своята вече позната задача. Често дори Голдън Ретривърът е склонен да помогне и на непознат в беда, ако вие вече сте го научили как да подходи в конкретната ситуация. За всичко това помага не само невероятният интелект на породата, но и характерните за нея бързи реакции. В историята не са малко случаите, в които Голдън Ретривъри са влизали в горяща къща, за да помогнат за изкарването на хора от нея.

Средна цена на Голдън Ретривър

За нашите географски ширини можем да посочим 300-400 лв като средна цена за Голдън Ретривъра в ранна, достатъчно напреднала за отделяне от майката, възраст за самостоятелно отглеждане. В същото време, представители на тази порода с по-знатен и особен произход могат да се продават и срещу сумата от 1000 лв. Тук вече е въпрос на ваш личен избор, но както забелязвате средната цена на Голдън Ретривъра е що-годе и средната цена за едно породисто умно и едно куче у нас.

2 коментара за “Голдън Ретривър”

    1. До десетия месец растат бързо, а след това се развиват, но доста по-бавно до втората година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *