🐶 » Бигъл

Бигъл

Бигъл е една от най-красивите и добре изглеждащи породи кучета. Очарователният и невинен вид се дължи на тъмнокафявите им, с форма на лешник, очи. Имат особено и специфично нежно излъчване. Другото име, с което е известно кучето е – английски бигъл. За тази порода са характерни веселбата, любовта, любопитството и разбира се – обилното хранене.

Лаят на бигъл има три уникални разновидности. То използва всяка една от тях в различни ситуации. Ако е в готовност да залови плячка, то издава обикновен лай, който не би направил голямо впечатление. Ако е по следите на някого или нещо, то лае доста продължително и няма как да не разпознаете, че това е бигъл. Третият лай използва, когато се чувства самотно и той наподобява по-скоро на виене.

Характер

Изключително дружелюбни и чувствителни кучета, които винаги се приобщават много бързо с обстановката и свикват с условията. Най-важната характеристика на един бигъл е това, че силата му е в преследването на какви ли не миризми. Нослето е главната и най-важна част от тялото на кучето и затова то винаги е наведено надолу, търсейки да надуши нещо интересно.

Кучетата са много услужливи и могат да вършат полезна работа на хората с помощта на своето остро обоняние. Например при летища или други големи и пренаселени места, на които има вероятност да се пренасят нелегални стоки, бигълът ще се притече на помощ и ще разпознае кое е позволено и кое е нередно и нелегално. Кучето е напълно подходящо за дейността, тъй като видът им не е плашещ и стресиращ. Със своята красота и сладост не отблъскват хората, които изпитват страх от кучета. Въпреки многобройните си положителни качества, те имат и някои недостатъци.

Например не стават за кучета –  пазачи. Това се дължи на милия им и бързо привързващ се характер, който пречи да бъдат злобни и страшни за противника, а точно обратното. Освен характерът, визията им също не е предназначена и подходяща за куче, което може да охранява важен обект. Те привличат хората към себе си, вместо да ги отблъскват, независимо дали тези хора са добронамерени, или не.

бигъл

Външни белези

Цветът на козината им може да бъде различен. Съществуват двуцветни и трицветни, като основните три цвята са – бяло, кафяво и черно. Невероятното съчетание от тези цветове прави уникална и интригуваща козината им.

Тази изключителна порода се характеризира с нормална големина на тялото. Средното им тегло варира от 7 до 14 килограма, а пък средният им ръст е от 33 до 40 сантиметра. Бигълите са били известни още и като ловджийски кучета в Англия преди около два века. Продължителността на техния живот е до 12-14 години, но има изключения, в зависимост от здравословното състояние на самото куче.

Обоняние

Те притежават невероятно развито обоняние, с което могат да помагат много на стопаните си. Ушите им са дълги, изключително гладки и меки. Освен това, те са клепнали, което пък придава на породата омагьосващ и очарователен вид. Често хората остават силно привлечени от такава порода, тъй като предизвиква чувство на умиление в тях. Въпреки че пораждат това чувство у нас, тези създания са силни и здрави и придават усещане за аристократичност.

Бигълите са едни от най-игривите и закачливи кучета. Обичат всякакви игри, но най-любима им е играта с топки. Винаги може да се разведрите и откъснете от напрегнатия и забързан начин на живот, като поиграете с кучето. Тези създания произлизат от друга порода. Произходът им е тясно свързан с хрътките. Страната, от която идва невероятното животно, е Великобритания.

Кучето е готово да извършва, каквато и да е дейност само и само да не стои на едно място и да не скучае. Изпълнено е с енергия и сила, която се поддържа от огромния ентусиазъм, който притежава. Цялата визия на самата порода ни предразполага да я оценим като напълно атлетична и способна да се справи с всички преследвания, които представителите й предприемат.

Домашните любимци се характеризират с много добър нрав и са изключително гласовити. Те се привързват много лесно към стопаните и ги обичат и пазят до последно. Това, което им помага да надушват необикновено много и различни миризми, са техните уши. Странно нали? Развитото им обоняние спомага, като чрез него те не само усещат най-различни миризми, но и ги запомнят. Добрата памет на по-късен етап им помага и за други дейности. Изключително умни и любящи домашни любимци – това е най-точното и пълно описание за един бигъл.

Каква е историята на породата?

Понякога се случва да се родят доста по-малки кучета от средния размер бигъли, които са известни под името – „джобни бигъли”. Те са много „практични”, тъй като може да ги носите навсякъде със себе си. Срещат се и тази разновидност на породата, тъй като по времето на Хенри VIII е имало острокосмести гончета (от тях произлизат и бигълите), които с течение на времето увеличили размерите си. Но тези, малки по размер, индивиди не изчезнали напълно.

Породата става най-известната през 1950 година, а за пръв път е регистрирана в АКС през 1885 година. През тези години кучето е отглеждано и обучавано предимно за лов и е служело на хората за това, което пък от своя страна го прави толкова популярно и в САЩ. В днешно време тези способности на породата не са се променили много. Бигъл е изключителен преследвач и днес, както вече споменахме.

бигъл-цена

Отглеждане и обучение

Бигълите, както всяко едно куче, се нуждаят от ежедневни и редовни грижи. Въпреки че може да се отглежда и възпитава в апартамент, породата се чувства най-уютно и удобно в двор. Тези кучета са изключително енергични и буйни. Това е и една от причините да се нуждаят от по-продължителни и изтощителни разходки и дейности.

Трябва да се постараете да осигурите енергична и жизнена среда, тъй като в противен случай има вероятност да правят много повече проблеми вкъщи. Маршрутът на разходките трябва да бъде дълъг, за да изразходят възможно  повече енергия.

Бигъл е наистина много дружелюбен и няма никакви проблеми с другите кучета. Препоръчва се разходките да бъдат съпровождани с игри както с други животни, така и със стопанина. Бигълите не бива да остават за дълго време сами, тъй като започват да изпитват чувство на самота и да я изразяват чрез своето виене. А след това си го изкарват и на вас, като се сърдят.

Козината на кучето се нуждае от специална грижа. Космената им покривка е доста гъста. Поддържането на здрава и гладка козина е много лесно. Бигъл трябва да се къпе сравнително по-често от другите кучета. Тези животни често се отъркват в предмети, които имат хубава и приятна миризма.

Козината им не окапва неравномерно и изведнъж. Тя пада постепенно и умерено. През топлите дни е по-рядка, а през студените е доста по-гъста. Редовната хигиена на ушите им е изключително важна за предотвратяване на различни инфекции. Ако забележите, че изпитва дискомфорт и си драска ушичките, това е знак, че има вероятност за инфекция и бързо трябва да реагирате на това.

Дресировката е една от най-важните стъпки при изграждането на характера на кучето. Но дори да полагате много усилия за това, то няма как да не се довери на носа си и да не го последва. Отглеждането на кучето трябва да бъде много внимателно и прецизно. Трябва да бъде научено и да влиза в своята клетка, защото някой път ще се наложи и ако прояви инат и не иска да влезе, ще си създадете допълнителни грижи.

Контролът върху техния лай е много важен, тъй като повечето стопани изоставят бигълите си, защото не могат да издържат на този, дразнещ за тях, шум. Уверете се, че ще можете да се справите с това куче, преди да го вземете под своя покрив. Потърсете съвети за това как можете да контролирате лаят им.

Въпреки добрият им характер, те могат да бъдат и доста упорити, когато поискат нещо. При липса на внимание са склонни дори да разрушават мебелите или да срутят нещо вкъщи, ако се отглеждат на затворено. Способни са на много пакости, които ще ви покажат, че следващия път ще се наложи да внимавате как се отнасяте с чувствителния им характер.

Дресировката от ранна възраст е задължителна. Най-голямата мотивация при възпитанието и обучението на бигълите е храната и най-вече лакомствата, които никога не са им в излишък. Тези кучета придават огромна важност на порцията си с храна, затова се уверете, че докато яде никой няма да го притеснява, тъй като представлява известна опасност особено за деца, които не разбират. Осигурете му пълно спокойствие, заедно с пълна чиния. То ще ви се отблагодари рано или късно. Кучетата помнят и винаги се отплащат по някакъв начин за това, което сте направили за тях.

Какви са възможните здравословни проблеми?

Породата има склонност към различни заболявания, за които трябва да бъдете нащрек. Всяко едно куче може да се разболее. Специалните грижи за породата са много важни, за да предотвратите различни нежелани заболявания. Има и проблеми, които не винаги можете да избегнете, но пък това не означава, че всеки бигъл ги притежава.

Възможни проблеми възникват с очите, кръвообращението, щитовидната жлеза и ушите. Затлъстяването и епилепсията също са много вероятни за тази порода. Бъдете внимателни и правете профилактични прегледи при ветеринарен лекар, за да сте по-сигурни и спокойни за здравето на кучето си.

грижи-за-бигъл

Какво трябва да бъде храненето?

Много стопани хранят кучетата си с кокали или други храни, които служат за храна и на човека. Това не е особено правилно, затова си има специална кучешка храна, която е предназначена за тях. Гранулите са най-подходящата храна за кучетата, тъй като в нея се съдържат много важни хранителни вещества и минерали, от които кучето има нужда. То може да си ги набави чрез различните видове гранули. Храната винаги трябва да бъде разнообразна, защото има голямо вероятност на кучето да му омръзне бързо.

Пробвайте гранули с различните вкусове като – пилешко месо с ориз, сьомга, сьомга с ориз, бекон, телешко месо, свинско месо и много други, според вкуса на кучето. Марките, които се препоръчват най-много са: Happy Dog, Dog Chow, Belkando, Acana и Eukanuba. Кучето има нужда от 2 хранения на ден.  Това е напълно достатъчно, за да бъде сито и доволно. Не прекалявайте с дозата, която му давате, защото те са сякаш ненаситни и винаги ще изяждат всичко, което им поднасяте. Не се подвеждайте да слагате още и още. Въпреки че са сити, те никога няма „да си признаят”.

Трябва да преценявате добре количеството в зависимост от килограмите на кучето. Всичко е указано на пакетите с гранули и няма как да сбъркате! Ако кучето ви се мръщи на храната, която му предлагате, просто я сменете с друга. Не го насилвайте да яде, нещо което не му харесва само защото вече сте го купили. Това е много грешен подход и има вероятност да спре да ви слуша за определени неща, защото не се отнасяте сериозно с неговото хранене. Кучетата са изключително умни създания и помнят много, затова внимавайте какво правите и как се държите с тях.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

храна-за-бигъл

Каква е средната цена на бигъл

Средната цена на един бигъл варира от 200 до 600 лева. В зависимост от възрастта на кучето, цената се променя. Колкото по-малко на възраст е то, токова по-висока е неговата цена. По-ниска цена от 200 лева трудно може да срещнете, но и това не е изключено. Това са най-срещаните цени тук в България, затова  много внимавайте някой да не ви излъже. Хората често го правят, затова проучете добре пазара, преди да пристъпите към осъществяване на покупката.

Бигъл е една от най-прекрасните породи кучета, с която можете да прекарате много голяма част от времето си и да изпълните това време със забавни игри и истински незабравими моменти. Породата е изключително подходяща за хора, които се радват на голямо семейство и по-точно имат деца, с които кучето да израсне пълноценно и да бъде щастливо.

От друга страна, то ще помогне на детето да се социализира и да придобие много умения, които да му послужат в живота по-нататък. Бигъл е една от най-всеотдайните породи, които съществуват и някога са съществували. Кучето е добронамерено към по-възрастни и особено игриво към малчугани. Не губете време, а помислете за едно очарователно мъниче, което ще дари с незабравими моменти и преживявания както вас, така и вашите деца. Придайте нотка разнообрази в дома си, като вземете вашия бигъл. Единственото, което ви трябва са 5 минути игра и ще заобичате до неузнаваемост животното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *