🐶 » Кане Корсо

Кане Корсо

В днешно време всяко едно семейство има домашен любимец. Най-често хората предпочитат да си имат куче. Някои от тях ги ползват просто за пазачи, а други ги зачитат като още един верен приятел. Тези създания са изключително мили, грижовни и много лесно се привързват към стопаните си.

С тях може да се играе, разхожда и да се правят много други приятни занимания. Добра компания са за децата, но и дават много ценни уроци на всички нас. Ако още нямате куче в дома си, съветваме ви да се информирате повече за всяка една порода. Хубаво е да прецените коя ви допада най-много. Не губете време, а действайте! Домашният ви любимец ви очаква!

Всичко за породата

Кане Корсо е една невероятна италианска порода. Представителите й са едни от най-добродушните кучета. Те се характеризират с доста големи размери. Хич не е малко животното! Има разлики в ръста и теглото при мъжките и женските. Още преди много години тези създания са използвани за лов на други големи животни като мечки, вълци и т.н.

Оказвали помощ и на пастирите, като пазели стадата им от различни опасности. Перфектни са и за охрана на жилища. Въпреки всички тези способности, които притежават, те все пак са типичен домашен любимец. Хората много харесват, защото външността им е наистина омагьосваща. Кучето е много умно и интелигентно. Не е толкова трудно отглеждането му, ако се постараете и го искате с цялото си сърце! А то ще се погрижи да ви го спечели още първия ден, в който го вземете в ръцете! Няма никак да останете разочаровани, ако решите да изберете точно тази порода.

Произход

Страната, от която идва това прекрасно същество, е Италия. Според много хора, които са запознати с породите и техните особености, Кане Корсо е изключително древна порода. Това се разбира от много творби на изкуството, които са направени още преди векове. Не е напълно доказано, но все пак тези кучета съществуват от много време.

Характеристики и физически белези

Както вече споменахме, размерите на кучето са доста големи. Ръстът на мъжките индивиди е от 64 до 68 см, а на женските е от 60 до 64 см. Теглото на мъжките варира от 45 до 50 кг, а на женските – от 40 до 45 кг. Телата и на мъжките, и на женските са доста мускулести и релефни. Това им позволява да извършват много различни дейности, като могат да преценят добре всяко действие. Характеризират се като много добри състезатели, тъй като здравата им мускулатура ги предразполага към по-бързи движения. Тялото им е атлетично и е в перфектна форма за най-различни игри и състезания.

Характеристики на породата кане корсо.

Нрав

Характерът на това неземно същество е наистина много мил. Никога няма да направи лошо на човек или друго животно, освен ако не не чувства заплаха за стопанина си. Само тогава може да прояви агресия и да навреди на някого. Това е така, поради привързаността си към своето семейство. Чувства се длъжно да полага грижи за членовете от семейството, както те полагат за него.

Никога няма да се заинати и да направи някоя беля нарочно, а напротив ще се чувства виновно и ще се реваншира. Подходящо е за семейство, в което има много деца, тъй като то ще се грижи много за тях. Няма да позволи да им се случи нещо лошо. Тази порода не е никак подходяща за възрастни хора, тъй като кучето е  доста голямо.

Силите на стопанина трябва да отговарят на тези на кучето. Възрастен човек, както и малко дете, няма да могат да одържат това животно. Стопанинът, който го разхожда, задължително трябва да е способен на това и много да внимава. Вниманието трябва да е нащрек не защото кучето е зло, а защото е енергично и игриво и може да му се случи нещо неприятно, ако не е под надзор.

 

Момиче със своето кане корсо

Взаимоотношения с другите домашни любимци

Поради спокойния си характер, породата няма никакви проблеми с другите домашни любимци. Въпреки големите си размери и понякога заплашителния вид, това куче е много дружелюбно и спокойно. Без причина не се втурва в бой. А причината може да бъде само една – да бъде нападнат стопанина му. За него е достатъчно да се чувства добре и спокойно в компанията на своето грижовно семейство. Не си търси излишни проблеми и не се заяжда с други кучета.

Основни грижи

Основните грижи за всички кучета са свързани главно с разходките. Тази порода се нуждае от по-чести и по-продължителни разходки, отколкото другите породи. Това е така, защото големите им размери изискват повече енергия от храната, а от там и изразходването на тази енергия е по-продължително.

Минимум по 3 пъти на ден трябва да бъде изкарвано навън. Освен обикновените разходки, хубаво е кучето да си играе или с вас, или с други животни, защото играта изразходва много повече енергия. Ако времето не е подходящо за толкова дълги разходки, погрижете се вкъщи да му осигурите занимания, в които да може да използва излишната си енергия. Ако пък времето е много топло, не прекалявайте! Не го дръжте толкова дълго навън, защото може да прегрее и да не му е толкова добре след това. Преценявайте и времето навън, и настроението на кучето си!

Хранене

Много важна част от грижата за едно куче е храненето. То трябва да бъде съобразено с различната порода, килограмите и ръста на отделното куче. Освен с тези неща, храната трябва да бъде строго балансирана, ако животното има здравословен проблем. Най-подходящите храни, които се препоръчват за Кане Корсо са в зоомагазина! Не го хранете с това, с което се храните и вие. Не всяко нещо влияе по същия начин на кучето.

В специалните магазини, предназначени за домашни любимци, има най-различни разфасовки на гранули. Вкусовете също са най-различни и може да ги редувате, за да не му омръзнат. Най-желаните от тази порода са – пилешко, говеждо и телешко месо, а също така и бекон. Като цяло харесват месата и не можете да ги заблудите със зеленчуци, колкото и да са полезни и витаминозни. Нужно е да го храните поне по 3 пъти на ден – след или преди разходка. Също така внимавайте да не прекалите с дозата, която му поднасяте!

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Хигиена

Хигиената винаги е била много важна при отглеждането на какъвто и да е домашен любимец. Тя е необходима, тъй като подсигурява както здравето на животното, така и вашето здраве. Редовното къпане е важна част от грижата за едно куче. Миенето на лапите след всяка разходка също е много важно нещо. Това е така, защото навън е пълно с най-различни микроби, които не е хубаво да се внасят в дома.

Погрижете се да отделяте по малко време за хигиената всеки път след разходка, за да предотвратите нежелани реакции. Чистотата на ушите също е много важна. Трябва да следите ушната хигиена на кучето си, тъй като макар и неподатливо към инфекции, винаги има вероятност да се натрупа секрет, който да предизвика нежелана и неприятна инфекция.

Дентална хигиена

Денталната хигиена е също толкова важна, колкото е и другата. Здравите зъби на едно куче му осигуряват пълноценно хранене и живот. Няма да бъде щастливо, ако има проблеми със зъбите. Те изглеждат сякаш са в депресия, когато ги боли зъб. За да не се случва това, вземете специална четка и паста за зъби от зоомагазина. Дори да не можете всеки ден да измивате зъбите му, достатъчно ще е поне по 3 пъти на седмица. Кучето е търпеливо, затова едва ли ще имате някакъв проблем с тази хигиена.

Козина и  грижа за нея

За тази порода най-характерният цвят, който се среща най-често, е черният. Обикновено на гърдите и по лапичките си има бели петна. Освен тези цветове, могат да се срещнат и сиво, и кафяво. Много често оцветяване на козината е – светлокафяв цвят по цялото тяло, а по муцунката и лапите е тъмнокафяв или дори черен. Всички тези оцветявания придават очарователен вид на породата.

Изключително важна е грижата за козината на едно куче. Кане Корсо е с тънка и гладка козина, която изисква специална грижа, за да бъде все така приятна на вид и допир. Необходимо е да го къпете поне по 2 пъти на седмица през топлите дни, тъй като тогава и разходките са по продължителни. Козината лесно може да се замърси, затова, ако забележите някаква мърсотия, просто го изкъпете.

През студените дни може да го къпете по 1 път на две седмици или да му вземете сух шампоан. Той няма същия ефект като водата, но все пак върши работа. Освен шампоан, необходимо е да му осигурите и някаква пудра. Както вече казах, нужна е специална грижа за поддръжката на тази толкова важна част за едно куче.

Къпане и подсушаване

Къпането, както вече споменахме, е изключително важно за здравата и гладка козина на кучето ви. Освен за нея, то е необходимо и за здравето на кожата. Все пак кучатата навън се срещат с най-различни микроорганизми, които могат да предизвикат нежелани реакции върху кожата. Бъдете много внимателни с ушите, тъй като лесно може да влезе вода в тях. Това не бива да се случва, защото ще създадете много сериозни проблеми.

Освен къпането, много важно е и подсушаването след това. Обърнете внимание на тази част, тъй като не бива да оставяте кучето си мокро или дори леко влажно особено през студените дни. По този начин има вероятност да го простудите и само да си предизвикате излишни главоболия. Внимателно подсушавайте всяка една част от тялото му след баня!

Храна за кане корсо
Ваксини и обезпаразитяване

Всяко едно куче има нужда от профилактични прегледи при ветеринарен лекар. Това е така, защото за да бъде напъно здраво, е необходимо да му се правят задължителните ваксини. Освен тях, много важна част от грижата за здравето на животното е и обезпаразитяването. То бива два вида – външно и вътрешно.

Външното обезпаразитяване представлява специален гел, който се намазва върху козината по дължината на гръбнака. Този вид процедура се прави основно през топлите сезони, когато има повече ектопаразити навън в гъстите треви. Основният паразит, който ходи по кучетата, е кърлежът. Гелът убива паразита веднага при контакт с кожата на кучето.

Другият вид обезпаразитяване е вътрешното и се прави през около 1 месец. Той не зависи от климата навън, тъй като става дума за вътрешните паразити. Представлява едно хапче, което се приема еднократно на два месеца. В паспорта на всеки един домашен любимец се означават датите на следващите ваксини и обезпаразитявания, така че това не е трудна работа. Нужно е само да го водите до ветеринарния лекар.

Често срещани заболявания

Кане Корсо като цяло не е податлива към болести, порода. Те са, физически здрави, кучета и много рядко се случва така, че да се разболеят от нещо. Не са уязвими към никакви инфекции и това прави грижите за тях много по-неангажиращи и лесни, отколкото са при много други породи. Разбира се, това не означава, че трябва да пренебрегвате повече грижите си за него, тъй като ако го лишите от тях вече ще има вероятност да се разболее.

Средна цена на кане корсо.

Дресиране

Поради своята преданост и остър ум, кучето е наистина много податливо на дресировка. Лесно се привързва към стопаните си и поради това се отдава изцяло на него. В природата му е да изълнява, каквото му се нареди и да бъде полезно за хората, които полагат грижи за него. Лесно може да бъде научено на много номера и трикове. Бързо запомня и схваща. Не лае без причина. Това се случва само когато има някаква опасност за стопанина му. Приема критики и разбира предупреждения. Никога няма да повтори нещо, ако вече му е направена забележка. Това е много добра черта, която много малко кучета притежават. Всички тези особености влияят положително на дресировката на това невероятно куче.

Средна цена на породата

Цената на породата е доста относителна и варира на различните пазари. Тя зависи от възрастта на кучето, неговия характер и дали е дресирано добре. Колкото по-младо е, толкова по-скъпо е то. Характерът на кучето е уникален и почти всеки би го харесал много, но дресировката е от по-голямо значение. Ако животното не е дресирано достатъчно добре, цената му ще бъде по-намалена. Затова имайте в предвид, че не трябва да гледате само най-евтините обяви и предложения! В крайна сметка, средната цена, която дават на кане корсо, е от 350 до 500 лева. Това са сумите, които са най-често срещани за тази порода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *