Чихуахуа  

видове чихуахуа

Чихуахуа (chihuahua)  е порода куче, което стана изключително популярно, най-вече сред стопаните, представители на женския пол. Кокетното кученце е не просто сладко и красиво, но и изключително гальовно, винаги пълно с енергия и игриво, поради което напоследък се смята и за най-добрият приятел на хлапетата. Думата, стояща зад породата, произлиза от испански език и днес е нещо като нарицателно на куче играчка.

Не оставайте обаче в заблуда по тази символика, защото чихуахуата е невероятно създание, което ще ви донесе много емоции и забавление, надхвърлящи първоначалната ви представа за плюшена играчка, която само ще се усмихва срещу вас, а през останалото време ще спи. Но нека поговорим повече и в детайли за тази страхотна порода кучета, а именно чихуахуата.

Как да разпознаем кучето чихуаха

Започваме с един интересен и любопитен факт, а именно с това, че чихуаха е най-малката порода куче или по-скоро най-малката класифицирана и официално призната от Международната киноложка асоциация. Кучето е дребно на ръст, но и като телосложение.

Главата на чихуахуата има типична ябълкообразна форма, а муцунката е къса и леко заострена. Очите на тази порода са доста големи, кръгли и изразителни, като най-често цветът е тъмен и наситен.Носната гъба на класическата чихуахуа е със същия цвят като на очите, докато ушите са прави, сравнително големи от гледна точка на съотношение с останалите белези от лицето, широки в основата и леко закръглени в края.

Опашката на тази порода куче е дълга и почти винаги изпъната нагоре. Чихуахуата се определя като разнообразна по цвят, но най-често срещаните са бежовите и шоколадови оттенъци. Възможно е да срещнете и региони от света, в които преобладават сивите чихуахи. Важно е да отбележим и, че днес, можете да откриете два вида чихуахуа, а именно дългокосместо и гладкокосместо. Макар че може да бъде срещната и чихуахуа със средна дължина на косъма, която не спада към нито една от тези два официални вида, тя все още не е призната.

🐶 Видове чихуахуа

Официално съществуват два вида от тази прекрасна порода:

  • Тип Ябълка Главите на на този тип приличат на ябълки. Челата им са много голоме в сравнение с останалата част на главата. Черепът им е много по широк от челюстта. Ушите са големи и са доста разделени едно от друго, и през повечето време са изправени. В контраст с голямата глава и изпъкналите очи има малко, но стройно и финно тяло. Накрая ще видим малка опашка, която се извива над тялото.
  • Тип Елен  Този тип чихуахуа е малко по-голям от предишния. Формата на главата е по-издължена и понякога напомня малък елен.

Характерът на чихуахуата

Относно емоционалното състояние на кучето, експертите предупреждават, че става въпрос за едно неспокойно куче. То бързо мени настроенията си, както се казва и бързо се разстройва, а понякога, срещите с непознати могат да ги изнервят. Ако обаче чихуахуата си създаде една стабилна и трайна връзка със своя стопанин, кучето ще е винаги игриво, закачливо и жизнерадостно. Смята се, също така, и че тази порода силно се привързва към своя стопанин,а много често дори го и ревнува. За щастие, ако в семейството има дете, кучето ще се привърже силно и към него. Тази злобна ревност, за която говорим е по-скоро насочен към изцяло чужди хора, ако в тяхно присъствие пренебрегнете кучето.

характер на породата чихуахуа

Произход и история

Чихуахуа е популярно днес куче по цял свят, като историята му започва от Мексико, поради което и носи испанско име. Всъщност, името идва от мексиканския щат Чихухуа, от който конкретно произлиза и кучето. Официално, тази порода е признати в далечната 1850 година, но реално за чихуахуата като вид куче се знае много време преди това. За да сме по-конкретни, прадедите на породата са течичите.

Чихуахуата, когато започва да се оформя като самостоятелна порода, но все още не е била официално призната като такава, освен това, е била ползвана от толтеките. Те са погребвали кучетата заедно с мъртвите им стопани. Толтеките вярвали в силната водаческа роля на чихуахуата, поради което са я изпращали заедно с починалия й стопани, надявайки се, че тя ще го откара лесно в отвъдния свят.

По-късно, когато конкистадорите пък се заселили на територията на Америка, прадедите на чихуахуата – течичите – започвали да се кръстосват с различни азиатски породи кучета. Именно такава, в мексиканския град Каса Гранде се създава първото така да се каже оригинално куче чихуахуа.

Отглеждане на чихуахуа

Ако искате да си вземете куче и живеете в апартамент, чувствате с неопитни с домашните любимци, имате притеснения, че мястото ви е малко и не сте готови да отделяте толкова много време за дресировка и грижи, това е кучето за вас. Точно така, чихуахуата е най-благоприятната порода куче, която можете да си купите за апартамента, включително и за такъв с малка площ.

Да, грижите по кучето може и да не са толкова трудоемки, но все пак сред тях има задължителни точки и елементи, които да имате на предвид предварително. Например, крехкият организъм и тяло на кученцето го прави склонно към настинки. Ето защо, температурата у дома трябва да е оптимална, близка до препоръчителните стойности при наличие на бебе вкъщи. Малките размери на чихуахуата го правят и тотална мишена за много животни навън (включително и грабливите птици). Истината е, че много от тези външни животни дори няма да възприемат чихуахуата за куче и ще го нападнат, като такова нападение може да завърши фатално за вашия домашен любимец. В тази връзка, разходките на кучето ви трябва да са строго под вашия контрол и наблюдение.

Специалистите не съветват да оставите чихуахуа без надзор. И като казахме разходки – не забравяйте, че дори да е малко и поразиите, което прави вкъщи също да са малки, това куче име сериозна нужда от всекидневни разходки. През лятото дори е добре те да са поне два пъти на ден.

история на породата чихуахуа

Дресировка 

Най-общо казано, ако започнете навреме с дресировката на чихуахуата, нямате да срещнете абсолютно никакви трудности, дори да сте начинаещи с домашните любимци, но ако изпуснете момента и например, стартирате след навършване на двегодишна възраст, за вас предстои буквално истински кошмар. Това се дължи на своенравния характери на малкото пале, което обаче в комбинация с любвеобилния си характер може да слуша много стопанина си, стига той да направи всичко необходимо.

Тази двойствена природа на чихуахуата ще си проличи и в дресировката на кучето – понякога, то просто няма да е в настроение за игри и закачки с вас, затова не трябва да му давате зор или да бъдете прекалено настъпателни. От друга страна, ако сте спокойни и уравновесени, с чихуахуата ще преживеете истинско щастие и весели емоции по време на дресировката. Между другото, друг негативен момент в забавянето на дресировката е и рискът чихуахуата да започне сама да напада по-големи животни (в това число и кучета) и по този начин неумишлено да застраши собственото си здраве и живот.

Като цяло, чихуахуата е умно и интелигентно куче, затова и умният подход в обучението му няма да предизвика никаква съпротива, а напротив – истинско удоволствие да слуша командите ви. Не забравяйте, че освен милите думи и погалването по главичката, малко лакомства за награда няма да навредят по време на дресировката.

Основни грижи

Красивата козина на чихуахуата е неин основен белег и чар, с който се различава от останалите малки палета. Хубавата новина е, че да се грижите за тази козина съвсем не е трудно. Тя не се скубе много, а степента й на падане е съвсем ниска до средно ниво. Ако обаче у дома имате дългокосместа чихуахуа, ще трябва просто да увеличите пътите в седмицата, когато старателно я разресвате.

За да остане козината мека и гладка, е добре да ползвате специализирани продукти – като например, балсам за след баня, който да остава без измиване. Меката четка  е най-добрият приятел на чихуахуата и козината й. Сдобийте се своевременно с такава и си създайте навик за редовно разресване (може и само след баня). Между другото, къпането на чихуахуата може да се сведе до два пъти седмично. Внимателно избирайте продукти за измиване, тъй като кучето е склонно към пърхут.

Хубаво е от време на време чихуахуата да бъде водена на професионален фризьор за кучета. Ако го правите два-три пъти годишно, после по-лесно можете да поддържате идеалната прическа и козина на вашия любимец. Не така стоят нещата обаче със зъбите – те трябва да се мият всеки ден. А причината за това е, че чихуахуата е склонна и към натрупване на зъбен камък и плака, като зъбите на кучето, също, не са особено силни и здрави.

дресиране на чихуахуа

Здравен статус на породата

Освен зъбните проблеми, тази порода се слави и с чести проблеми в капачките. Всъщност, това не е толкова странно здравословно състояние, защото повечето дребни кучета го имат. За съжаления, луксациите са често срещани при чихуахуата, така че ако видите каквато и да е аномалия в свободното придвижване на кучето, реагирайте на момента, като го заведете на ветеринар. Така ще избегнете по-сериозни проблеми, а и възможна интервенция, която е реална опасност при по-силно изразени хронични болки.

Недобре развитият череп на тази порода е сред основните й недостатъци. Поради тази причина и често, чихуахуата страда от така нареченото заболяване хидроцефалия. То представяла наслагване на течности в черепа, а от там и уголемяване на главата. Демодекозата е друго заболяване, типично за породата. При него яростно започва да капе козината, което вие като стопанин трябва да забележите веднага, тъй като по принцип чихуахуата не се слави със силно линеене.

Други проблеми за породата са свързани с белия и черния дроб, понякога със сърцето, а в някои случаи и бъбречни заболявания. Ето защо е важно кучето ви редовно и в нормални количества за деня да приема вода.

грижи за чихуахуа

Хранене на чихуахуа

Като споменахме пиенето на вода, няма как да подминем въпроса за храненето на чихуахуата. Диетата на това куче не е нещо особено и специфично, но все пак, е добре да кажем няколко думи и за нея. Естествено, редовното хранене на вашето пале е от особено значение.

Ако то има режим, ще е най-добре за крехкия му метаболизъм, който се поддава на всякакви рискове от външната среда. В случай че оставите за по-дълго време гладна чихуахуата си, е възможен риск от хипокликимичен пристъп. Породата е позната с това, че има ниски стойности в кръвната захар, поради което и много често е склонна към преяждане. Порционът на чихуахуата не трябва да е голям, като по-добрият вариант е да увеличите броя пъти на хранене. Между другото, наднорменото тегло е особено рисково за породата, тъй като то може да доведе до износване на ставите и аномалии в костната система.

Бързината, с която се храни чихуахуата, би могла да предизвика задаване, поради което и специалистите съветват да избягвате в режима й твърде сухата храна. В най-общи линии, за породата са полезни както стандартните купешки храни за кучета (най-добре е да купите специализирана за породата), така и човешка. Протеинът е важна част от диетата на чихуахуата, но също така и зеленчуците, богати на витамини и минерали, спомагащи за правилното развитие и поддържане на нормалното състояние на костната система.

Средна цена на чихуахуата

Вероятно, вече сте виждали обяви за чихуахуа на стойност 150-200 лв. Избягвайте ги. Те може и да не са фалшиви, но при тях ще има някакъв недостатък от типа на липса на документи, пропуснати ваксини и така нататък. Ако трябва да посочим средна цена за една чихуахуа, можем да назовем сумата от 300 лв. Все пак, обаче, имайте на предвид, че това е една стандартна чихуахуа.

В случай че искате куче с доказан аристократичен произход или изявено родословно дърво, сумата може да надхвърли дори 600 лв. В света, се продават и чихуахи за по 1000 евро. При тях се наблюдават именно такива предимства и качества. Винаги купувайте чихуахуа или друг тип порода куче от оторизирани клубове и организации за развъждане на кучета с цел продажба.

Породата чихуахуа е изключително харесвана, а когато влезе в нечий дом – силно обичана. Навременните и правилни грижи за нея са от особено значение, чувствата между стопанина (включително и всички членове на семейството) и кучето да са взаимни. Ако искате да имате именно чихуахуа, задължително имайте на предвид споменатите по-горе неща, преди да се сдобиете с това малко, игриво, понякога послушно, друг път тотален шемет у дома, пале.

Разбира се, забавните моменти ще са повече, ако направите всичко възможно да го приобщите към своя начин на живот, без да пренебрегвате индивидуалните нужди на своето куче! Успех и не забравяйте – една чихуахуа може да е малка, но щастието, което ви носи е огромно!

Summary
Review Date
Reviewed Item
Чихуахуа
Author Rating
51star1star1star1star1star

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *