Кангал

  • Височина – над 80 см
  • Тегло – 40/70 кг
  • Продължителност на живот – 12/14 години
  • Предназначение – спорт, охрана, овчарско куче
  • Котило – 5/10 кучета

Кучето кангал е националното куче на Турция. Името му произлиза от окръг Кангал, провинция Сивас, от където идва породата. Кангалът не е водач на стадо, а негов пазител и зашитиник. Неговите размер, смелост и решителност му помагат да защити стадото от всеки хищник или крадец.

В Международната федерация по кинология няма порода наречена кангал. Това име се разглежда като разговорен термин за анатолийската овчарка. Въпреки това кангалът е признат за отделна порода от някои по малки киноложки общности по света, каквато е United Kennel Club.  През 2013 беше призната и от British Kennel Club, киноложка организация от световно ниво. В Турция нещата са различни, повечето експерти приемат анатолийската овчарка за мелез, а кангала за чиста порода.

Характеристики на кангал

Произход на породата кангал

Кучето кангал е част от породите на овчарските кучета и пазителите на добитък, наречени в Турция Çoban Köpegi. Единственото известно нещо за тази порода, е че е много стара и идва от окръг Кангал. Има и други теории, като тази, че породата е съществували още от времената на Римската Империя и войниците използвали кучетата , за да съпътстват армията в нейните походи. Също така се смята, че канагала е кръстоска  от три други породи – асирийски дог, английски мастиф и римски молос, като последния се смята за пряк родственик на породата кане корсо.

Характеристики на породата кангал

Кучетата от породата кангал се характеризират като доста мускулести, много силни и с внушителния си външен вид. Имат доста прилика с мастифите, въпреки че не се считат за такива.

Главата на кангала е голяма, широка, издължена и има голяма и силна челюст. Има малки очи, доста раздалечени едно от друго, като благодарение на този факт притежават доста голямо поле на видимост. Ушите му са увиснали, средни на големина и триъгълни заоблени краища.

Кангала притежава гъста и къса козина и доста плътен слой подкосъм. Имат черна маска на лицето и понякога имат бяло перно на гърдите си. Основния цвят варира от кафяво до сиво.

Характер на кангал

Характер на кучето кангал

Тази порода притежава доста недоверчив и затворен характер. Могат да бъдат агресивни с непознати хора, както и с други кучета, особено с такива от същия пол. За да бъде предотвратена тази агресия е важно ранното социализиране на кучето.

Когато канагалът се привърже и опознае някои, нещата се променят. Вие, вашето семейство и познати ще го разберете от първо лице. Той ще покаже приятелство и защитния си инстинкт. Кучето се разбира много добре с деца и други домашни любимци, стига да е израстнал с тях. Не е добра идея да оставите вече възрастно куче да живее с други животни в дома ви. Не забравяйте тази порода е свикнала да защитава пространството си постоянно.

Обикновенно представят два типични поведенчески проблема – прекомерният лай и унищожаването на вещи. За да нямате такива проблеми с вашето куче кангал е нужно ти да бъде обучавано от най-ранна възраст.

Грижи за кангал

Що се отнася за грижите за козината на тази порода, то те не са никак сложни. С няколко четкания на седмица в нормалния период всичко ще е наред. Когато започне да се мени козината е препоръчително да го правите ежедневно, козината, както вече казахме е доста къса и не се образуват възли, така че сресването  е доста лесно.

Както сами можете да предположите кангала не е подходящ за отглеждане в апартамент. Има нужда от двор или друго голямо открито пространство, на което да играе безопасно.  Чувстват се много добре в селските райони. Ако отглеждате кангал не забравяйте оградата ви да бъде съобразена с големината на породата, тези кучета прескачат подобни препятствия с огромна лекота.

Обучението на кангала е доста лесно, стига да знаете какво точно правите и защо го правите. Ако имате някакви съмнения най-добре се обърнете към специалист.

Грижи за кангал

Средна цена на кангал

В родните сайтове за обяви можете да намерите кучета на цени от 200 лв до 1000 лв. Тази порода има доста характерни белези и трудно може да бъдете измамени. Все пак ви съветваме да проучите добре продавача, от който евентуално ще си закупите тази невероятна порода.

Кангал
5 (100%) 3 vote[s]

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *