🐶 » Кангал

Кангал

  • Височина – над 80 см
  • Тегло – 40/70 кг
  • Продължителност на живот – 12/14 години
  • Предназначение – спорт, охрана, овчарско куче
  • Котило – 5/10 кучета

Кучето кангал е националното куче на Турция. Името му произлиза от окръг Кангал, провинция Сивас, от където идва породата. Кангалът не е водач на стадо, а негов пазител и зашитиник. Неговите размер, смелост и решителност му помагат да защити стадото от всеки хищник или крадец.

В Международната федерация по кинология няма порода наречена кангал. Това име се разглежда като разговорен термин за анатолийската овчарка. Въпреки това кангалът е признат за отделна порода от някои по малки киноложки общности по света, каквато е United Kennel Club.  През 2013 беше призната и от British Kennel Club, киноложка организация от световно ниво. В Турция нещата са различни, повечето експерти приемат анатолийската овчарка за мелез, а кангала за чиста порода.

Характеристики на кангал

Произход на породата кангал

Кучето кангал е част от породите на овчарските кучета и пазителите на добитък, наречени в Турция Çoban Köpegi. Единственото известно нещо за тази порода, е че е много стара и идва от окръг Кангал. Има и други теории, като тази, че породата е съществували още от времената на Римската Империя и войниците използвали кучетата , за да съпътстват армията в нейните походи. Също така се смята, че канагала е кръстоска  от три други породи – асирийски дог, английски мастиф и римски молос, като последния се смята за пряк родственик на породата кане корсо.

Характеристики на породата кангал

Кучетата от породата кангал се характеризират като доста мускулести, много силни и с внушителния си външен вид. Имат доста прилика с мастифите, въпреки че не се считат за такива.

Главата на кангала е голяма, широка, издължена и има голяма и силна челюст. Има малки очи, доста раздалечени едно от друго, като благодарение на този факт притежават доста голямо поле на видимост. Ушите му са увиснали, средни на големина и триъгълни заоблени краища.

Кангала притежава гъста и къса козина и доста плътен слой подкосъм. Имат черна маска на лицето и понякога имат бяло перно на гърдите си. Основния цвят варира от кафяво до сиво.

Характер на кангал

Характер на кучето кангал

Тази порода притежава доста недоверчив и затворен характер. Могат да бъдат агресивни с непознати хора, както и с други кучета, особено с такива от същия пол. За да бъде предотвратена тази агресия е важно ранното социализиране на кучето.

Когато канагалът се привърже и опознае някои, нещата се променят. Вие, вашето семейство и познати ще го разберете от първо лице. Той ще покаже приятелство и защитния си инстинкт. Кучето се разбира много добре с деца и други домашни любимци, стига да е израстнал с тях. Не е добра идея да оставите вече възрастно куче да живее с други животни в дома ви. Не забравяйте тази порода е свикнала да защитава пространството си постоянно.

Обикновенно представят два типични поведенчески проблема – прекомерният лай и унищожаването на вещи. За да нямате такива проблеми с вашето куче кангал е нужно ти да бъде обучавано от най-ранна възраст.

Грижи за кангал

Що се отнася за грижите за козината на тази порода, то те не са никак сложни. С няколко четкания на седмица в нормалния период всичко ще е наред. Когато започне да се мени козината е препоръчително да го правите ежедневно, козината, както вече казахме е доста къса и не се образуват възли, така че сресването  е доста лесно.

Както сами можете да предположите кангала не е подходящ за отглеждане в апартамент. Има нужда от двор или друго голямо открито пространство, на което да играе безопасно.  Чувстват се много добре в селските райони. Ако отглеждате кангал не забравяйте оградата ви да бъде съобразена с големината на породата, тези кучета прескачат подобни препятствия с огромна лекота.

Обучението на кангала е доста лесно, стига да знаете какво точно правите и защо го правите. Ако имате някакви съмнения най-добре се обърнете към специалист.

Грижи за кангал

Средна цена на кангал

В родните сайтове за обяви можете да намерите кучета на цени от 200 лв до 1000 лв. Тази порода има доста характерни белези и трудно може да бъдете измамени. Все пак ви съветваме да проучите добре продавача, от който евентуално ще си закупите тази невероятна порода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *