🐶 » Кавказка овчарка

Кавказка овчарка

Имате ли домашен любимец? В наши дни почти във всяко едно семейство има някакво животно. Особено големите семейства, чиито домове са изпълнени с малки деца, предпочитат да си имат домашен любимец. Това е така, тъй като те взаимно си помагат за своята социализация. Ако все още си нямате животинче в дома, погрижете се това да се промени! Най-подходящият любимец, който би могъл да помогне на едно дете да се приобщава по-лесно към всякаква обстановка, е кучето. Освен това, тези животни са много добри и дружелюбни. Те се превръщат в истински приятели на стопаните си. Едно от най-прекрасните кучета, които пазят и помагат на собствениците си, е кавказката овчарка.

Ще ви предоставим цялата информация породата, а вие сами ще решите дали тя е подходяща за вас и вашето семейство. Не губете време в колебания, а се заемете сериозно, ако още нямате домашен любимец! Ако пък вече имате кавзазка овчарка, информацията ще ви бъде полезна за отглеждането на животното.

Кавказка овчарка.

Произход

Това невероятно куче идва от една много велика сила, а именно Русия. По-точният произход е свързан с Южна Русия, тъй като в тази област се намират Кавказките планини. Името на породата е свързано с точното място, от което произлиза. Кучето се среща в различни страни като – Дегестан, Астрахан, Азербайджан, Армения и още много други. Породата се е формирала в резултат на естествения отбор, като нейното съществуване е започнало през 1947 година.

Характеристики и физически белези

Кучето е прочуто с много големи размери и отлични физически възможности. Минималният ръст за индивидите от мъжки пол е 65 см, а за тези от женски е 62. Теглото им е от порядъка на 50 до 90 килограма и при мъжките, и при женските. Продължителността на живот е от 10 до 11 години. Те са много мощни, здрави и пъргави. Перфектни са за кучета – пазачи, като това е едно от основните им предназначения. Домашна порода, която изисква специални грижи за пълноценен живот.

Козина – характеристика и грижи

Козината е много важна за всеки един космат бозайник. Кавказката има една от най-гъстите и плътни космени покривки. Цветовете, които са най-често срещани при тази порода са – бял, черен, светлобежов и кремав. Външният вид на козината и усещането на допир са уникални. С тази невероятна визия те пленяват сърцата на своите стопани, а също така и на индивидите от противоположния пол.

Грижата за тази важна част е изключително строга. Тъй като при тези кучета козината е доста гъста, се налага нейното къпане и разресване да бъде по-често, отколкото при другите. За да бъде здрава и красива, трябва да се полагат специални и редовни грижи за нея.

Освен къпането, е необходимо да осигурите пудра и сух шампоан за кучето си. Това е така, защото през студените дни няма как да го къпете толкова често. Сухият шампоан ще свърши страхотна работа. Не пренебрегвайте тази грижа, защото е доста важна както за кучето ви, така и за вас. Все пак няма да ви е приятно да галите и гушкате мръсно куче, нали?

Нрав

Нравът на едно животно е много променлива и непостоянна характеристика. Тази порода притежава уникална отбранителна способност, която му помага да се защитава от други животни при случай на нападение. Освен това тази черта в характера оказва влияние и върху стопаните, тъй като ако някой нападне собственика, кучето веднага ще скочи да го защити, без дори да му мигне окото.

Изключително смело и решително създание. Брани своите стопани докрай, затова има вероятност да прояви злоба и голяма агресия към някого, който чувства като заплаха. Не лае без причина, но когато го прави целият град може да го чуе. Ако усети, че нещо не е както трябва, започва да се вълнува. Ако пък почувства самота или тъга, причинени от стопаните му, започва да вие непрестанно. По този начин иска да покаже, че не се чувства добре от действията на собственика и трябва да ги промени, защото в противен случай и то ще се заинати и ще спре да изпълнява заповеди.

Много трудно се подчинява, когато нещо не му изнася, но не е и невъзможно да се дресира по начин, който ще бъде най-правилен. Кавказката винаги усеща, когато нещо не е наред с вас и веднага ще дойде да се сгуши. За най-добър приятел на човека все още се счита кучето! Това е така, защото то е безкористно и не иска нищо в замяна на тази любов, с която ви даравя. Е, разбира се,  вие трябва да го поощрявате с нещо, което много обича, за да продължава в същия дух. Повечето пъти това поощрение е нещо за хапване. Точно поради тази причина, те толкова обичат да си похапват особено когато е засужено с някое добро дело.

Взаимоотношения с другите домашни любимци

Породата е много мила и дружелюбна с хората, но с другите животни може да прояви доста силна агресия. Бъдете много внимателни с другите кучета и дръжте своето по-изкъсо. Не бива да оставяте любимеца си без надзор и без синджир, когато излизате в парка да го разходите. Винаги може да се срещнете с друг домашен любимец и да се получи голямо неразбирателство, а дори да се стигне и до нападение от страна на кавказката. А тя е голяма порода, която хич не е шега за малките кучета.

Най-важното нещо е да обучите кучето си, така че да не навреди на вас и на вашите близки, а оттук нататък вие ще се постараете да не навреди и на никого друг. Погрижете се за това, защото има ред и закони, по които може да загубите приятеля си, ако не обърнете достатъчно внимание на този съвет.

Грижи за кавказката овчарка.

Основни грижи

За едно куче под основни грижи главно се разбират неговите всекидневни разходки. Това е много важна част от ежедневието му. Трябва много да внимавате колко продължителни са те. Когато е много топло, не бива да го държите много навън, тъй като има гъста козина, която му прави още по-неприятно времето. От много голямо значение е това колко често го изкарвате.

Това трябва да се прави поне по 3 пъти на ден, а ако имате възможност дори и повече. Тази порода е голяма и се нуждае от повече дейности, чрез които да изразходва енергията си. Сутрин, на обед и вечер задължително трябва да излиза навън. Ако имате повече свободно време, го изкарвайте и следобед, но не бива и да прекалявате през топлите дни, както вече споменахме. Освен разходките, другото много важно нещо за кавказката, е храната. Тя трябва да бъде прецизно подбрана.

Хранене

За всяко едно куче от много голямо значение е храненето. Ако храната не му хареса, може да се разсърди и да се заинати да изпълнява заповеди. Не го допускайте, а осигурете на кучето си една вкусна и разнообразна храна. Много се предпочита месото от тази порода, но то трябва да бъде сварено или изпечено, никога пържено!

Не винаги, обаче, храната, с която се храним ние, трябва да даваме и на домашния си любимец. Поради тази причина, най-добре е да му вземете гранули от зоомагазина. Там има такива, които са точно предназначени за тази порода. Според възрастта и килограмите на кучето, се дават различни по големина гранули и в различно количество. Там магазинерът ще ви опътва и ще ви препоръча най-доброто за вашето куче.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Хигиена

Хигиената е много важна за любимеца ви. Винаги трябва да я спазвате, тъй като по този начин го избавяте от много заболявания, зарази и инфекции. Тези проблеми могат да касаят не само кучето ви, но и вас. Това е така, защото навън е мръсно и кучето внася в дома какви ли не микроби. Погрижете се това да не се случва, като миете лапичките му след всяка една разходка. Това е много важна хигиена, тъй като по този начин няма да има опасност от заразявания.

Къпане и подсушаване.

Къпането на тази порода трябва да бъде прецизно, тъй като козината е доста дебела и гъста и трябва хубаво да се измие. След това е много важно и подсушаването, тъй като поради гъстота си, това се затруднява. Не бива да оставяте кучето мокро, защото има вероятност да настине. Пригответе му кърпа, с която да го подсушите добре след баня.

Дентална хигиена

Денталната хигиена е много трудна задача за повечето стопани. Това е така, защото кучето постоянно недоволства и се дърпа. Ако успявате поне по 3-4 пъти на седмица да миете зъбите му, това означава, че сте герои! Не бива да пропускате тази много важна част от хигиената на домашния ви любимец, тъй като хич не е приятно да го видите да страда от зъбобол. В зоомагазините се продават специални четки и пасти за зъби, а също така се продават и пръчици, които да дъвчат, за да имат свеж дъх.

Бебе от породата кавказка овчарка.

Ваксини и обезпаразитяване

Всяко едно животинче, което е под контрола и грижите на стопани в дома си, трябва да се води на ветеринарен лекар. Профилактичните прегледи са препоръчителни, но когато трябва да се бие ваксина, или да се обезпаразити животното, тогава е задължително да го отведете!

Ваксините се бият на различен период от време, като датите за тези манипулации са написани в паспорта на кучето. Тези дати се следят от ветеринарните лекари и те ви оведомяват, когато трябва да му се направи ваксина. Обезпаразитяването се извършва по 2 различни начина. Едното е външно, което представлява гел, който се намазва върху козината и се прави през топлите сезони. То предпазва от външни паразити – кърлежи, бълхи и други. Другият вид е вътрешното. То представлява хапче, което се дава през 1 месец. Това обезпаразитяване предпазва кучето от  влиянието на вътрешните паразити.

Често срещани заболявания

При тази порода много често се срещат проблеми със ставите. Те се износват изключително бързо и движението на кучето в по-напреднала възраст се затруднява. Кавказките овчарки имат и много проблеми със зъбите, тъй като и те много бързо се износват. С течение на времето започват да се чупят или ронят, като постепенно остават с по-малко зъби, отколкото са били в началото. Като цяло не са проблемни кучета, но трябва много да внимавате и да полагате специални грижи, за да не им навредите.

Дресиране

Дресировката е много важна при отглеждането на едно куче. Ако то не бъде научено и дресирано на основните навици през първата година, няма да може да се научи никога. Това време не бива да се пропуска или да се прекарва в глезотии, тъй като от това много зависи характера на кучето ви в следващите години.

Ако то не се държи според вашите очаквания, вие ще сте изцяло виновни за това. Още през първите месеци трябва да му се карате, като направи някаква беля и да го пошляпвате леко, за да се научи, че това не е правилно и повече да не се повтаря. Трябва обаче и да му показвате кое е правилното, за да се научи какво всъщност да прави. Не изпускайте момента!

Цена на кавказката овчарка.

Средна цена на породата

Цената на едно куче е много относителна. Винаги се взимат в предвид възрастта, дресировката и наличието на здравословни проблеми. Колкото по-малка на възраст е овчарката, толкова цената й е по-висока. Ако пък кучето вече е отглеждано, цената е по-ниска, но тогава влияе другият фактор – дресировката. Ако кучето е добре обучено и дресирано, неговата цена ще бъде по-висока. Ако животното има здравословен проблем и особено ако е трудно лечим или нелечим, цената му се смъква. Това е така, защото по този начин се компенсират разходите, които ще отидат по специфичните грижи за него.

Цената на една кавказка овчарка варира от 500 до 1000 лева. За средна стойност се счита сумата от 750-800 лева. Това на практика не е толкова много, ако го желаете и сте решили да стане ваш домашен любимец. Освен това винаги можете да се договорите с продавача, за да ви смъкне от цената. Хората, когато знаят че кучето ще е в добри ръце, са склонни да смъкнат от цената. Важното е да видят вашето искрено желание да притежавате това неземно същество.

Не губете време в размисли! Това е кучето, което ще помогне на вас и на вашето семейство да се почувствате по-добре. Безопасността ви в неговото присъствие е гарантирана. Вашата кавказка овчарка ви очаква, като ви обещава, че ще даде всичко от себе си, за да се почувствате оценени и обичани, така както винаги сте заслужавали!

  • Произход – Азербайджан, Армения, Грузия
  • Средно тегло – 45-70 кг
  • Средна височина- 65 см
  • Средна продължителност на живот – 10/12 години
  • Нрав – доминантен, силен
  • Грижи – Лесно за отглеждане ако имате двор
  • Средна цена – 700 лв (много зависи от родословното дърво на кучето, цената може да бъде доста по-висока)
  • Средна големина на котило  –  5/10 кучета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *