🐶 » Йоркширски териер

Йоркширски териер

Йоркширски териер  (yorkshire terrier) или познатото още като йорки е куче с властен характер, игрив темперамент и слава на „менекен“ сред мини породите. Като декоративно и изключително дребно по размери пале това куче само заблуждава с крехката си натура, защото, всъщност, притежава невероятна физическа гъвкавост, а поривите му за игра биха могли да изморят и най-тренираните стопани.

Изключително любвеобилно, но и много умно по природа, това куче е идеалният домашен любимец както за по-неопитните с отглеждането на животни у дома, така и за хора с малки жилища. В този материал сме ви подготвили подробна информация за историята и характеристиките на йоркширския териер, но също така и за спецификите, с които предварително е добре да бъдете запознати, по повод отглеждането и дресирането.

История и произход 

Историята на йоркито се свързва с определена област на територията на Обединеното кралство и по-конкретно с графство Йоркшир, откъдето идва и наименованието на тази порода. Произходът на кучето не събужда никакви спорове у специалистите в областта на кинологията, тъй като е повече от ясно определено и установено кога точно се появява този вид.

Става въпрос за края на 9 век, когато във формирането на породата участват добре познатите скай териер, староанглийския териер, а също така небезизвестният дендидаймънтериер. Смята се, че първото приложение на кучето в чисто стопански план, ако изобщо можем да се изразим по този начин, се свързва с функцията му да гони плъхове, най-вече във ферми и мелници. Ето защо още от зората на появата на Йоркширския териер по някакъв начин той е оприличаван с котка или поне с много малко и кокетно домашно животинче.

Прелестната и буквално събуждаща и умиление, и възхищение външност на йорките (ще говорим по-нашироко за външните му белези по-долу) става повод и за следващото предназначение на палето, а именно участието му в специални зрелищни представления. Те са имали за цел обаче отново да се покажат способностите на едно куче (а не на котка, както е прието) да ловят плъхове. Между другото, тези ловни умения на породата се коренят в прадедите й, а именно в умението на първите териери в света (живели отново в района на Великобритания) да гонят до последно своята плячка, та даже и под земята. Още древните римляни са открили тази способност на териерите и в останалите от тях писмени сведения става ясно, че са ги определяли като бъдещи приятели на човека, както за забавление, така и за конкретни задачи.

Няколко века по-късно обаче териерите са показали и завидни умения в далеч по-сложни дейности, като копаене на въглища. Едва през 19, когато стартира и неофициалното кръстосване на няколко вида териери, с цел получаване на днешния йоркширски териер, тези кучета започнали да се възприемат като декоративни и дори били наричани светски. Доказателство за това е дори обичаят, въведен от кралица Виктория, според който било буквално неприемливо една дама да се появи сред обществото с йоркширски териер.

йоркширски-териер

Визия и особени белези

Стандартно представителите на тази порода тежат около 3 килограма, а височината му достига до максимум 18 см. Изключително рядко, но все пак е възможно да се срещне това куче да бъде над 3 килограма. Породата се характеризира с дълга и мека козина, силно наподобяваща на красива женска коса, като цветовете варират, но винаги се колебаят около кафевите и бежови нюанси в комбинация с черно и много рядко синкаво или бяло.

Йоркито има красиви и големи тъмни очи, а ушите са изправени и за разлика от тялото, те не са толкова силно покрити с козина. Тялото, което споменахме, е компактно, гъвкаво и привидно крехко, но всъщност, доста издръжливо в определени житейски ситуации.

Все пак, с последното становище не бива да се спекулира, защото може да създаде грешното впечатление у бъдещия собственик, че породата не изисква кой знае какви сериозни и специални грижи. Тук е мястото и да отбележим, че йоркширският териер ce paждa с чepни и жълтo-ĸaфяви тoчĸи пo мyцyнaтa, нaд oчитe, oĸoлo ĸpaйницитe и лaпичĸитe, пo пpъcтитe нa ĸpaĸaтa, пo вътpeшнaтa cтpaнa нa yшитe и дoлнaтa cтpaнa нa oпaшĸaтa. Тази уникална окраска е символ на породата и самата козина, както по-късно ще разберете, е техен отличителен белег на модерните киноложки издания.

Отглеждане на йоркширски териер

Поради изключително малките си размери, йоркширският териер е доста трудна за развъждане порода. Общоприето е до разплод се допускат мъжки и женски екземпляри навършили минимум 18-месечна възраст.

Те трябва да са в абсолютно здраве, без никакви дефекти, с уравновесен характер и отличен външен вид. Ето защо и веднага след раждането на малките йорки трябва да се положат много сериозни и старателни грижи, които експертите често сравняват с тези на едно новородено бебе. Между другото, най-често раждат 2 – 3 кученца, много често 1 – 2 но се случва, макар и рядко да се родят и 3 – 4.

Теглото на едно бебе Йорки е 80 – 100 грама и до навършване на 14-дневна възраст то е в така наречен период, поради което е добре да стои при майката или в официален развъдник, където работят хора с необходимите знания. Това е периодът, през който кучето проглежда, но и когато се регистрират най-много смъртни случаи. Хубаво е да се взема йорки за отглеждане едва след навършване на поне 30 дена. Препоръчително е да се изчака до 40 ден, какъвто е стандартът за палетата по принцип.

Дори след навършване на тази възраст до първите три месеца от живота на палето в помещението е добре да се поддържа средна температура от 22 градуса, да се приемат само меки, пюрирани храни и да се следи за идеалната хидратация както на цялостния организъм, така и на кожата.

храна-за-йоркширски-териер

Хранене 

Продължителността на живота на йоркширски териер е максимум 18 години и тя силно зависи от добре подбраната и установена диета. Хранителният режим на това куче изисква доста средства, тъй като то предпочита първокласна храна, най-често купешка и специализирана за конкретната порода. Разбира се, не е проблем да давате на Йоркширски териер и обикновена човешка храна – то се нуждае от качествен протеин, може да се храни и с определени зеленчуци (за предпочитане е да се сурови, освен ако не са зелени, които е добре да преминат през предварителна лека термична обработка), а даже и с плодове, които е добре да се предлагат като следобедна закуска или под формата на награда по време на дресировка.

Йоркито обича много пуешко, свинско и овче месо, а също така и различни видове риба. Породата понася добре яйца и кисело мляко, както и нискомаслена извара. Внимание, следните продукти не са ок за Йоркширски териер: всякакви колбаси, прекалено мазни сирена и други видове млечни продукти, всякакви бобови растения, прекалено горещи напитки и храни, подправки от всякакъв тип, пушени изделия, макарони, зеле, ряпа, сладкарски продукти.

Може би, тук е мястото и да отбележим конкретните здравословни проблеми, от които страда съвременното йорки, и за които е добре да сте нащрек, а при съмнение за наличие на някой от тях максимално бързо да се обърнете към ветеринар. Йоркширският териер е предразположен към следните заболявания: наднормерно тегло поради склонността от преяждане (старайте се да предлагате малки порции и то на често), проблеми със зъбите, усукване на капачките на коляното, слаба костна система, чернодробни аномалии, алергични реакции както към хранителни продукти, така и към медикаменти, стомашни проблеми, ниска кръвна захар.

СнимкаЦенаИмеОценка
Храна за кучета
Royal Canin Maxi Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Mini Adult, 8 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Royal Canin, Maxi Junior, 15 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Bosch Агнешко с ориз, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Taste of The Wild Wetlands, 13 кг
🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Royal Canin Medium Adult, 15 кг
🌟🌟🌟🌟🌟
Храна за кучета
Brit Care, Grain-free, Adult, Сьомга и картофи, 12 кг
🌟🌟🌟🌟
Суха храна за кучета
Pro Plan, Medium Adult
🌟🌟🌟🌟🌟

Хигиена

Основно, един Йоркширски териер има най-вече нужда от добра грижа за козината и кожата. Кожата на тази порода е склонна към себорея и пархут. Използвайте специализирани продукти за целта, като прекалено честите бани обаче могат да задълбочат проблема. В студените зимни, например, не е проблем да къпете йоркито и по веднъж на седмица. За да компенсирате, увеличите броя на разресването на козината, като за целта е важно да се снабдите и с нужната мека четка, а понякога и с балсам за кучета без отмиване.

Някои експерти в областта дори препоръчват ползването на масла, които да се втриват директно в кожата на кучето. Те не само ще помогнат да се преодолее сърбежа и люпенето в следствие на дехидратация, но и сериозно ще подхранят кожата, а от там и ще направят козината още по-мека и приятна както на допир, така и на визия. Ако смятате, че не можете да се справите с грижата за козината на вашия Йоркширски териер, водете го на професионална прическа по-често или просто го подстригвайте по-късо. Вторият вариант обаче едва ли ще се хареса на един собственик на йорки, тъй като в крайна сметка именно прическата е чарът на породата.

В секцията за хигиената на съвременното Йоркширски териер е добре да споменем и,че веднъж на седмица и най-добре след баня да се чистят ушите. Купете си физиологичен разтвор или специализиран такъв за кучета за целта. Ноктите също трябва да се подрязват редовно, като дължината, която се търси, е такава, че кучето да не може да се дере само или околните. Мийте редовно и зъбките на Йоркширски териер, тъй като както вече разбрахте, то е склонно към развиване на кариеси и дори на пулпити.

отглеждане-на-йоркширски-териер

Характерът на йоркширския териер и  неговото обучение

По характер Йоркширският териер е жизнерадоствен и изключително чувствителен. Игривият темперамент на породата изисква минимум една, макар и кратка, разходка навън.

Ако времето позволява, можете да увеличите тези разходки и до три пъти, та макар и да са за по 20 минути. Този вид декоративно куче обаче няма да успее да изразходи цялата си енергия навън, така че се снабдете със специални кучешки играчки за забавление у дома. В тази връзка, започнете обучението на Йоркширски териер максимално рано, за да може то да го възприеме като нещо интересно и приятно, а не после да показва своенравния си темперамент и да не успеете да го научите на практически нищо. От гледна точка на конкретни команди, не забравяйте, че не само всяка порода, но и всяко отделно куче разполага с различен капацитет да запомня нови неща. Ето защо трябва да се заредите с търпение, особено през първите дни от дресировката на вашето йорки.

Между другото, тези кучета се разсейват доста лесно, а също така и лесно и губят интерес. Вие трябва да проявите максимално креативност по време на обучението, с цел да запазите вниманието на палето към себе си. Умората, също, бързо застига тази порода, така че забравете да давате зор на своето йорки. По-добре е да постъпите като с храненето – начесто през деня, но за кратко да провеждате своето обучение.  Oбyчeниeтo нa йopĸитaтa нocи пoлзи зa вac и зa ĸyчeтo в дългocpoчeн плaн. Дoбpe oбyчeнитe ĸyчeтa ca щастливи ĸyчeтa. Te знaят ĸaĸвo e дoбpo пoвeдeниe и ĸaĸвo ce oчaĸвa oт тяx.

мини-йоркширски-териер

Средна цена на Йоркширски териер

За средна цена на един йоркширски териер можем да посочим сумата от 500 лв. Разбира се, това е много ориентировъчна цена, тъй като както в мрежата, така и във физическите пунктове на професионалните развъдници на кучета бихте могли да намерите палета, продавани срещу сумата от 1000 и дори 2000 лева. Ако кучето е с доказан произход и с родители, участвали в изложби и специални мероприятия, тази сума би могла да надхвърли и 3000 лева. Друг важен момент е да избягвате предложения за Йоркширски териер на цена от 200 и 300 лева. Преглеждайте добре обявите за кучета и вижте за коментари от хора, които вече са закупували от даден продавач.

Сделката може да ви се стори доста изгодна, но повярвайте ни, това или няма да е чистокръвно йорки, или то няма да е снабдено с необходимите документи, ваксини и така нататък. Ако купувате чистокръвни йоркита с доказан произход, спечелени награди, знатни родители и чуждестранно местонахождение, цената може да варира и между 10 и 15 хиляди долара. Това, естествено, обаче са изолирани случаи, и честно казано, те едва ли си заслужават, имайки на предвид все по-широкото разпространение на породата и на родна земя.

Йоркширски териер е прекрасно малко създание с леко лъжовен и измамен външен вид, но с много засилено чувство на привързаност и лоялност, ако работите достатъчно върху обучението му, към своя стопанин. Това куче става пръв приятел не само на ръката, която го храни, но и на и малките деца у дома, поради което отново казваме, е чудесен вариант за домашен любимец. Послушно и игриво, красиво и способно на много неща, йоркито е истинско съкровище за вкъщи!

Кратка информация за йоркширски териер

 • Произход – Великобритания
 • Средно тегло – 3 кг
 • Средна височина- 20 см
 • Средна продължителност на живот – 12/16 години
 • Нрав – Дружелюбен
 • Грижи – Лесно за отглеждане
 • Средна цена – 500 лв (много зависи от родословното дърво на кучето, цената може да бъде доста по-висока)
 • Средна големина на котило  –  4/6 кучета

Можете да потърсите вашето бъдещо йорки в сайтове като olx.bg  и bazar.bg

7 коментара за “Йоркширски териер”

 1. Моят йоркшиер е 10 килограма,чудесен представител на породата! Моят Сет,защото той е личност,със своя характер и темперамент! Може би някой ще реши,че е нечистокръвен…..но да не забравяме първите размери и тегло на йоркитата!Хубаво би било,да се обясни на всички любимци на териер Йоркшиер какви са били размерите и характеристиките на Основателя….

 2. Любител

  Какви глупости пишете? Стандарта на йоркширски териер е 3,200 кг. Всички кучета под 2,500 са извън стандарта и поради манията на хората да съзвават по-дребни кученца и да се продават на високи цени се измисли породата “ мини йоркширски териер“. Такава порода няма. Това са недохранени кученца, последно родили се и затова след време имат доста здравословни проблеми.

  1. Това са глупости. Моята се храни много добре, но остана 1600. Защо трябва да е недохранено, ако остане малко. Мислете какво пишете де…

   1. Написали сме средното тегло на представителите на тази порода кучета. 1,6кг е доста под това тегло.

 3. аз имам йорки от 7 години,тежи 5 кг момче е.Много сладко кученце.Той си има дете на 1г което тежи 2 кг.Копие на бащата по окраска четири цвята а е малко като майката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *