🐶 » 15 неща, които стопанина на кучето не трябва да забравя

15 неща, които стопанина на кучето не трябва да забравя

Връзката която се изгражда между човека и кучето през годините ни доказва без съмнение, че то се превръща в най-добрият ни приятел.

Малко кученце

1.     Дайте му цялата си любов

Ако се замислите,че ако показвате любовта си към домашния си любимец, тои ще ви я върне в пъти повече. Освен това, ако се стремите да създадете среда в която животното да се чувства комфортно и обичано, ще постигнете без много усилия по-добри резултати в обучението му и ще се сдобиете с верен приятел за цял живот.

2.     Научете го как да общува с дуги хора

Много е важно от самото начало кучето да привикне към общуването с други хора освен стопаните си.  От голямо значение е да го научим да се изхожда навън или на избрано място във вашият дом и да изпълнява основни команди, за да подобри съжителство ви. Така ще е по лесно за самото животно ако му се наложи да остане без наблюдение за по дълго време и да няма изненади и недоволство от ваша страна .

3.     Не забравяйте, че то се нуждае от вас

Да го изведете на разходка,  играта с него в парка или да го гушкате и целувате може да са незначителни неща за вас, но не забравяйте, че за вашето куче всеки детайл е изключително важен за него и развитието му .

4.     Бъдете търпеливи по време на обучението му

Повечето кучета се нуждаят от между 15 и 30 повторения, за да постигнат изпълнението на една команда. Разбирасе всяко куче е различно и някои от тях могат да се научат по бързо, а на други може да им отнеме повече време, за това не се притеснявайте ако вашето куче не се научи от първия път. Бъдете търпеливи.

Малка немска овчарка

5.     Бъдете достойни за любовта му

Не e необходимо да се стига до насилие или сплашване на вашето куче, за да изпълнява вашите наредби. Ако сте последователни и търпеливи, чрез позитивното насърчаване ще постигнете очакваното от вас поведение.

6.     Помогнете му да преодолее всяка една пречка

Страхът, агресията или хиперактивността са проблеми, които могат да разрешат само специалисти в тази област, като кучешките възпитатели. Никога не е късно да се справите с лошото поведение на вашето куче или с каквито и да е трудности, които може да възникнат по време на възпитанието му.

7.     Погрижете се за здравето му

Не забравяйте  да следвате схемата на имунизационния календар на вашето куче. Посещението на ветеринар е задължително на всеки 6 или 12 месеца. Вътрешното и външното обезпаразитяване също са наложителни, тъй като кучетата са идеален гостоприемник за глисти и други паразити. Рутинните прегледи са тези, които ще ви помогнат да откриете и предотвратите здравословни проблеми. Не ги забравяйте!

8.     Не забравяйте че не ви дразни нарочно

Всички хора с домашни любимци знаем колко е неприятно да се приберм в къщи и да намерим целия диван нахапан, екскременти в коридора, косми по възглавницата или разпиляния боклук из целия апартамент, но трябева да запомните че животинчето не го прави, за да ни разсърди.  Най-вероятно му е било много скучно и  се е чудило как може да успее да се забавлява без играчки.

9.     Научете повече подробности за общуването с него

Кой казва, че не може да се общува с кучетата? Изучаването на езика на кучетата ще ви помогне да разберете какво се опитва да ви каже във всеки един даден момент, най-добрият ви приятел. Облизването, прозяването и клатенето на главата, например, биха могли да се тълкуват като “спри” или  “оставете ме на мира”.

10.  Намерете причината ако видите промяна в поведението му

Ако не се озове в момента в, които му хвърлите любимата му топка за игра или не покаже интерес към очакваната разходка, без съмнение означава че нещо не е на ред. Потърсете вниманието му и го наблюдавайте известно време. Кучето ви може да е уплашено или да не се чувста добре.

Бяло хъски

11.  Оставете кучето да бъде себе си

Кучето трябва да се чувства свободно и да се изразява според емоциите си. Оставете го да опознае средата която обитава и да открие истинската си личност, прости аспекти, които са част от хуманното отношение към животните.

12.  Стимулирайте го физически и психически

За стимулирането на вашето куче, не e нужна дълга и изморителна разходка в парка и игра с топка. По важни са качеството на разходката и играта с топка.  Стига само да му позволите да подушва любопитните за него места и да се наслади на малко време без каишка. Това ще стимулира мозъка му и ще ускори разузнавателните му способности. От вас зависи то да остане във форма -физически и психически!

13.  Споделете част от времето си с него

Има хиляди начина да се насладите на компанията на вашият любимец. Защо не споделите с него няколко дни от почивката си или просто да излезете с приятели в парка? Възползвайте се от всеки един миг заедно и не спирайте да натрупвате незабравими спомени.

 

14.  Осигури му удобно място за спане

Всяко куче трябва да може да се наслади на удобно и уютно място за спане, особено ако е малко кученце. Някои породи кучета като галго (испанска хрътка) или боксер, прекарат ли повече време на твърдо място им излизат мазоли по тялото.

15.  Бъди до него в лошите моменти

Кучетата винаги се нуждаят от вашето присъствие и подкрепа, особено когато са болни. За това бъдете винаги до тях и ги накарайте да се чувстват винаги обичани.

 

Може да научите много полезна информация за следните породи кучета:

Померан

Немска овчарка

Йоркширски териер

Бигъл

Ротвайлер

Френски булдог

Дого аржентино

Мопс

Чихуахуа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *