🐶 » 10 Миризми, които кучетата не могат да понасят

10 Миризми, които кучетата не могат да понасят

Усещането за миризма на кучетата е напълно различно от това на хората, за това изобщо не е изненадващо, че не сме на същото мнение, когато решаваме кои аромати са приятни и кои смятаме за непоносими.

За нас миризмата на урина и изпражнения са част от ароматите, които ни отблъскват най-много, но тези миризми предоставят  важна информация на четириногите ни приятели.

Много от миризмите към, които кучетата изпитват непоносимост или просто мразят, се намират в нашите домове и дори ги носим със себе си, предизвиквайки дискомфорт в носа на нашия космат приятел.

Ако искате да разберете кои са миризмите, които отблъскват кучетата прочетете следващите редове и започнете да предприемате мерки за подобряване на качеството на живот на вашият домашен любимец.

 

Обоняние на кучето

Обонянието е най-развитото сетиво на кучетата, имат между 150 и 300 милиона обонятелни клетки, които в сравнение с петте милиона клетки, които притежават хората сe оказват зашеметяващи. По този начин те могат да разпознаят всяка една от частиците във въздуха или предметите и да определят къде точно се намират миризмите .

Поради тази причина много от кучетата се използват за търсене на изчезнали лица по време на разследване, откриване на наркотични вещества или дори за диагностициране на заболявания като рак.

От друга страна кучетата са животни с голяма обонятелна памет. Това означава, че както ние имаме привилегията да разпознаем човек по своя образ, кучетата ни разпознават чрез нашата миризма. Ето защо е от голямо значение да оставим непознато куче да ни подуши, преди да го погалим и да не прекъсваме кучетата, които се подушват помежду си.

Като се има в предвид, че имат такова чувствително обоняние, не е изненадващо, че кучетата се вълнуват всеки път когато излизат, това означава, че се отваря един нов свят пълен с миризми за опознаване. По същия начин не бива да се изненадваме, когато не са склонни да приемат някои аромат, който не им допада, тъй като те го усещат доста по-силно от нас. За да разберете кои са миризмите, които кучетата мразят, по-долу ще ви покажем някои от най-популярните.

Миризмата на цитрусови плодове е непоносима за кучетата

Миризмата на цитрусови плодове е една от най-приятните аромати за нас, а това , че нейният аромат може да трае няколко часа в нашия дом я прави още по привлекателна. Следователно, ние сме склонни да купуваме продукти, които да изпълнят дома ни със свеж аромат, който да се задържи по дълго. Но на нашите космати другари определено не им допада, тъй като е една от миризмите, които кучетата мразят най-много.

Не забравяйте, че обонянието на кучетата е 40 пъти по-развито от нашето. По този начин, ако за вас миризмата на цитрусови плодове вече е интензивна, представете си как го възприема кучето ви. Миризмата е толкова силна за тях, че дори може да предизвика дразнене в дихателните пътища на животното, което им създава досадно и непоносимо усещане.

Цитрусовите плодове като лимон, портокал или грейпфрут отделят миризми, които кучетата не могат да понасят, но ароматите към които изпитват най-голяма непоносимост са етеричните масла от този вид плодове. Маслата са силно концентрирани продукти, които излъчват много по-силна миризма от тази на самия плод и следователно животните я усещат много по наситено от тази на храната.

Aко възнамерявате да използвате цитрусови аромати в дадено кътче в дома ви, за да предотвратите кучето ви да се изпишка там, ви препоръчваме да използвате естествени плодове и да избягвате ползването на масла по ръцете си.

Целта на тази техника е да отблъсне доближаването на животното до това конкретно пространство, а не да направи неприятно съжителството.

Оцет, още един непоносим аромат за кучето

Оцетът е друг от домашните средства за предпазване от уринаиране на кучетата в дома, защото също спада към групата миризми, които мразят. Както при цитрусовите плодове, ароматът на този продукт е толкова силен, че кучета изобщо не могат да го понасят. За разлика от ябълковият оцет които е доста полезен за тях и тоталното му лишаване от този аромат също не е препоръчително. Трябва да се научим да го използваме  толкова често и по такъв начин, че да е възможно най-безобиден за животното.

Ябълковия оцет е доста ефективен за предотвратяване на лошите миризми по нашия домашен любимец. Въпреки това нека не забравяме, че е един от ароматите към които изпитват най-голяма непоносимост. За това ако все пак решите да го използвате просто трябва да добавим малко количество от този продукт в шампоана на кучето и така да успеем да скрием миризмата на оцет. Не използвайте получената смес върху главата и не забравяйте да изплакнете обилно с вода след използването и.

Кучетата не обичат тези миризми

Дръжте лютите чушлета далеч от кучето си

Чили, лют червен пипер или люти чушлета са храни, които дължат лютивината си на серия естествени химични вещества, наречени капсаициноиди, състав който причинява много неприятна миризма за кучетата. Миризмата е неприятна до такава степен, че може да предизвика дразнене на дихателните пътища на животното, сърбящ нос и постоянно кихане. Ето защо е от такова голямо значение да  знаем към кои храни трябва да забраним достапа на нашият другар.

Етиловият спирт във всичките му видове

Етанолът е миризма, която кучетата не могат да понасят, за това не е много подходяща идея да го прилагаме върху кожата му. В случай на нараняване, най-добре  е да почистите раната само с вода и да посетите ветеринарния лекар. Нека бъде той, който прецени как точно и с какво трябва да се дезинфекцира раната.

Алкохолните напитки също действат на обонянието на кучетата, особено тези с по-високо алкохолно съдържание.

Лак за нокти, просто не си го и помисляйте

Въпреки че за много хора миризмата на лак за нокти може да бъде приятна, кучетата я мразят. Самият лак е на спиртова основа и освен това има още доста голям брой химични съставки в съдържанието му. За това се оказва доста неприятна миризма за кучетата която ги кара да кихат и дразни лигавицата носната кухина .

От друга страна, така наречените лакочестители, произведени за отстраняването на лака за нокти, също са част от списъка с миризмми, които създават дискомфорт на кучетата.

За това ви препоръчваме да изберете лакочестител без ацетон и да прилагате всички тези продукти, колкото се може по далеч от домашния ви любимец.

Амоняк, хлор и други почистващи продукти.

Обожаваме почистващите препарати със свежи и парфюмирани аромати и ги купуваме, без да се замислим че нашето куче ги ненавижда.

Както хлорът, така и амонякът са продукти, които не само имат силна миризма която дразни кучетата, но също така и могат да се окажат много вредни за тях. При директно  вдишване може да предизвика силно дразнене в дихателните пътища и хранопровода.

Миризмата на амоняк е много подобна на тази, която се отделя от урината на кучетата, поради тази причина могат да го свържат с присъствие на друго животно в дома ви.

Въпреки че споменатите продукти са неприятни за кучетата няма как напълно за избегнем използването им.

Опитайте се да почиставате дома си, докато кучето е на разходка, за да избегнете превръщането на тази задача в неприятно преживяване за него.

Нафталинови топки, миризма която отвръщава кучетата

Нафталинa обикновено се използва като пестицид заради токсичноста си. Точно химичните му компоненти са тези които създават тази неприятна миризма за кучето, но и го прави едно от нещата, които могат да се окажат смъртоносни ако не внимаваме при използването на този продукт. Приемането на една топка може да причини сериозни увреждания на черния дроб и централната нервна система на животното, предизвиквайки повръщане, диария и гърчове. Поглъщането на повече от една топка може да доведе до смърт.

Ухания, които кучетата не понасят

Парфюми

Обърнали ли сте внимание, че след като се парфюмирате и искате да прегърнете кучето си, то ви отбягва. Факт е, че вашият верен другар се отвръщава от миризмата на парфюми, без изключение. Причината, която отблъсква кучетата са част от химичните съставките които съдържат. Не забравяйте, че кучетата ни разпознават по миризмата ни, за това ако сме със силен парфюум има много голяма вероятност нашето куче да не ни разпознае

А парфюмите за кучета?

Да, също са миризми които не им понасят много. Въпреки всичко ако са качествени продукти и произведени специално за тази цел, не са вредни и можем да ги прилагаме умерено. Това означава, че не е препоръчително да парфюмирате вашето животно преди всяка разходка, достатъчно е с количеството парфюм, което вашият кучешки фризьор му нанесе по време на посещението си в козметичния салон.

Кучето ви мрази други миризми?

Както при хората, животните си имат свой собствен вкус и следователно е възможно  не всички миризми които ви споменахме преди това да са му напълно неприятни. Все пак не е точна наука и може да се случи така, че едно куче да е в състояние да устои на аромата на портокал, а друго да го отхвърли напълно. По-специално кучетата не понасят миризмата на етеричните масла от лимон, портокал, грейпфрут и т.н колкото от самият плод. Ако забележите, миризмите които отблъскват кучето ви обикновено са тези, които се отделят от химическите елементи, а не от естествени продукти като храната. Ако има миризма, която твоето куче мрази и не е в нашия списък може да я споделиш с нас в коментарите.

Може да научите много полезна информация за следните породи кучета:

Померан

Немска овчарка

Йоркширски териер

Бигъл

Ротвайлер

Френски булдог

Дого аржентино

Мопс

Чихуахуа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *